Felhívás!

Nőnie kell a fizetéseknek!

Nőnie kell a fizetéseknek! Gazdaság

Mihamarabb be szeretné népesíteni a szépmezői ipari parkot az önkormányzati tulajdonban lévő Sepsi Ipar Kft. új vezetője. Miklós Zoltán közgazdász novembertől veszi át a létesítmény vezetését, jelentették be a kereskedelmi kamara által szervezett, legeredményesebb háromszéki vállalkozások gáláján.

Miklós Zoltán lapunk érdeklődésére elmondta: az a célja, hogy egy éven belül teljesen benépesítse a szépmezői ipari park irodaházát, illetve megtalálja azt a 2–3 befektetőt, amelyek elkezdik csarnokaik építését, így meghozva a kedvet mások számára is.

A közgazdász rámutatott: mivel az ipari park a város tulajdonában van, le kell mondania az összeférhetetlennek minősülő tisztségeiről, így visszaadja helyi tanácsosi mandátumát és átadja a Sepsi–SIC Sportklub elnökségét is, bár önkéntesként továbbra is segíteni kívánja a kosárlabdaklub munkáját. Ugyanakkor megválik a bankvezetői állásától is. A szépmezői létesítményt két irányból szeretné benépesíteni: egyrészt új beruházókat vonz, másrészt a megyeszékhelyről Szépmezőre költöztetne helyi vállalkozásokat. Így – többek között – az ipari parkba költözik a Multitrans közszállítási vállalat és a Közművek Rt., a jelenlegi helyükön kulturális központ jöhet létre.

Mint ismeretes, Szépmezőn 24,6 millió lejből – többnyire uniós pályázati alapból – épült meg az ipari park, amely korszerű irodaházzal és 16,3 hektáros, infrastruktúrával ellátott, beépíthető területtel várja a befektetőket. Miklós Zoltán szerint a területet további 12 hektárral bővítik, amelyre a következő hónapokban szerzik meg az ipari park minősítést. Az önkormányzatnak és a lakosságnak nagy elvárásai vannak: a létesítmény új munkahelyeket, magasabb fizetéseket, többletbevételeket kell(ene) eredményezzen. Jelenleg a főépület 28 irodájából csak kettőben van bérlő, az ipari park területéből kevesebb, mint egy hektár van bérbe adva. „Meggyőződésünk, hogy Sepsiszentgyörgy akkor tud fejlődni, ha az alkalmazottak jól keresnek és jól élnek. Az ipari park benépesítése oda kell vezessen, hogy egészséges munkaerő-piaci verseny révén a sepsiszentgyörgyi alkalmazottak többet keressenek”, vélekedik Miklós Zoltán. Az ipari parkba betelepülő vállalkozások a kedvezményes bérleti díjak mellett teljes ingatlan- és területadó-mentességet kapnak, ami nem kis összeg, hiszen az ingatlan leltári értékének 1,8 százalékát teszi ki a helyi adó. Ezen kívül kiépített közüzemi rendszer van, a csarnokokat minimális ráfordítással csak rá kell kapcsolni a víz-, csatorna-, villany- és gázhálózatokra.

Az önkormányzat azokat a cégeket célozza meg ajánlatával, amelyek legkevesebb ezer négyzetméteres területet vesznek haszonbérbe, viszont nincs felső határ: egy vállalkozás akár többhektáros területet is benépesíthet. Érvényes a 40 százalékos beépíthetőségi határ, vagyis, aki ezer négyzetmétert vesz bérbe, csak 400 négyzetméteres csarnokot építhet. Feltétel még, hogy ezer négyzetméterenként 3 munkahely kell létesüljön, tehát egy hektárra legalább 30 állás kell jusson. Miklós Zoltán szerint jelenleg a munkaerőhiány jelenti a legnagyobb akadályt, viszont úgy gondolja, hogy azok a munkaadók, akik tisztességesen megfizetik alkalmazottaikat, nem kell attól tartsanak, hogy nélkülük maradnak. „Célunk, hogy az ipari parkba átlagon felül fizető vállalkozásokat hozzunk, és olyan egészséges versenyhelyzet alakuljon ki, amiből a sepsiszentgyörgyi emberek profitálnak, ha a tisztességesen elvégzett munkájuk után többet fognak keresni”, mondta Miklós Zoltán.

A Sepsi Ipar Kft. új vezetője szerint több érv is szól amellett, hogy miért érdemes a szépmezői ipari parkba betelepülni: egyrészt Sepsiszentgyörgyön vállalkozóbarát az önkormányzat, de az ipari park munkatársa is a vállalkozó mellé áll, és segít neki az ügyintézésben. Másik érv a létesítmény földrajzi adottsága, hiszen Szépmező az ország közepén fekszik, 450 kilométeres körzetben elérhető minden nagyváros, 200 kilométerre van a bukaresti, 170 kilométerre a marosvásárhelyi repülőtér, és épül a brassói reptér is. A sepsiszentgyörgyi ipari park kínálatát a www.sepsipark.ro honlapon lehet tanulmányozni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. október 17., 7:58
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Az eddigi vezető meg teljesen potyára vette fel nem kis fizetését…
  Miközben szomszédos megyében a Szacsva méretű falunak is van működő ipari parkja.

 • User
  Dátum: 2018. október 17., 17:22
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ez mind szep es jo ujra.De feltevodik a kerdes, hogy mindeddig az evek soran a kihasznaltsag hianyaban, jovedelmet nem termelve mennyibe kerult a az adifizetoknek a fentartasa???? ( ORZO VEDO VALLALAT FIZETESE,stb stb)Dicsekedes helyett egy transzparens konyvelesi merleg megilletne a lakossagot. TELE VAN A PADLAS , a tanacs Bakkloveseivel……..

 • User
  Dátum: 2018. október 17., 17:35
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Jo napot kivánok.
  Dicsekvés helyett valami kézzelfoghato reális dologgal kellene elöállni.
  Ez a létesitmeny ezidáig csak költsegekkel járt a megye adofizetöinek.

 • User
  Dátum: 2018. október 17., 18:53
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Miket meselnek melle hogy Nonie kell a fizeteseknek!!! Azrt a kerdest felteszike hogy egy melos tud-e dolgozni a mostani minimalberre? Termel annyit hogy kitermelje a minimalbert??????????? Hat nagyon ketlem !!!

 • User
  Dátum: 2018. október 17., 19:09
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Miklós úr még nagyobb fejszébe vágta a fáját😁mint az önkormányzat! Mióta áll potyára ott az egész?! A keresztutnál úgyszintén! Az úriember 1 szatyor tisztségtől vált meg ezért a funkcióért, lássuk mennyire válik be a benépesítés, ja meg az átlagon felüli fizú! Olyan munkásokat kellene keressen akik nyögdíj kórhatár után is kapaszkodnak a fotelükhez, ők legalább ki vannak pihenve és tudnák nyomni az ipart!

 • User
  Dátum: 2018. október 17., 19:09
  ÉRTÉKELÉS: 23

  Egy rakás inkompetens ember vezeti a megyét,a mult évben egyedüli megye volt Kovászna megye ahol az iskolások nem részesültek a tej kifli programban, ebben az évben is ugylatszik nem fog változni semmi ,mas megyékben már az iskolakezdéstöl ,részesülnek a gyerekek ,nálunk csak igéretekben.
  A megye polgárai csak választások elött értékesek!!!

 • User
  Dátum: 2018. október 18., 0:14
  ÉRTÉKELÉS: 5

  …….. elmondta: az a célja, hogy egy éven belül teljesen benépesítse a szépmezői ipari park irodaházát.

  az mire lesz jo ,az az irodahaz ,papirtologatonak ?