Felhívás!

Nőnek a hiteleket befolyásoló mutatók

Aggódhatnak azok, akiknek bankhitelük van, hiszen az elmúlt időszakban megállíthatatlan növekedésnek indult a bankközi hitelkamatláb, a ROBOR, és már megemelkedett a fogyasztói hitelek irányadó mutatója, az IRCC is.

Ez azt jelenti, hogy emelkednek a banki hitelek törlesztőrészletei. A Román Nemzeti Bank jelentése szerint a három hónapos bankközi hitelkamatláb kedden elérte a 4,71 százalékot, miközben a múlt év elején még 1,98 százalékon állt. A 2019 májusa után felvett összegeket már a fogyasztói hitelek irányadó mutatója, az IRCC alapján számolják, ami évi 1,86 százalékra emelkedett. Rácz Béla Gergely, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem közgazdaság karának adjunktusa rámutatott: a napi IRCC 3,64 százalék volt, vagyis ha az emelkedés folytatódik, elképzelhető, hogy a fogyasztói hitelek irányadó mutatója megduplázódik.

A gazdasági elemző szerint a lakossági hitelek esetében a fogyasztóknak lehetőségük van arra, hogy a változó kamatozású hiteleiket átváltsák fix kamatozású hitelekre. Ebben az időszakban érdemes igényelni a bankoktól erre a lehetőségre egy ajánlatot. Az átváltás viszont azt feltételezi, hogy a következő öt évben már nem lehet visszatérni változó kamatra – mutatott rá Rácz Béla Gergely, aki szerint, ha néhány év múlva a változó kamatozású hitelek újra kedvezőbbek lesznek, akkor az lehet a megoldás, hogy újrafinanszírozást kérnek egy másik banktól.

Az egyetemi oktató ugyanakkor nem tartja jó megoldásnak a hiteltörlesztés felfüggesztését, mert az végül többletkiadásba kerül, ezért úgy véli, ezzel a lehetőséggel csak vészhelyzet esetén szabad élni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.