Felhívás!

Nincs szabadságpénz!

Az Evenimentul zilei, illetve evz.ro közöl egy sokakat érdeklő munkajogi pontosítást.

Köztudott, hogy a koronavírus-járvány miatt Erdélyben és Romániában is sokan lemondtak a pihenőszabadságról, sokan mások nem igényelték a törvény által egy évre megszabott időszak egészét. Feltevődik a kérdés, ha év végéig sem tölti le valaki a pihenőszabadságát, az elvileg pluszban ledolgozott időszakra (napokra, hetekre, hónapra) igényelheti-e a kétszeres munkabért (lévén, hogy a letöltött pihenőszabadság idejére is jár a munkadíj). Az említett hírportál a munkatörvénykönyvre és jogászi hírforrásokra hivatkozva közli, hogy a le nem töltött pihenő szabadságra plusz fizetést nem lehet igényelni! Törvénytelen lenne.

A részben vagy egyáltalán le nem töltött egy vagy több évi pihenőszabadság úgymond csak akkor váltható pénzre, ha valakinek megszűnik a munkaviszonya annál a cégnél, intézménynél – egy szóval: munkaadónál -, ahol a le nem töltött szabadság napjai halmozódtak. Ez esetben a könyvelőségen visszamenőleg megvizsgálják, mennyi idő a le nem töltött pihenőszabadság, és az érintett személy havi béréből kiszámítják az egy napra jutó összeget, amit – ha nem pontosan egy hónap az időszak – szoroznak annyival, ahány nap szabadság “bent maradt”, ahogy mondani szokás.

Abban az esetben, ha a pihenőszabadságát év végéig le nem töltő személy nem távozik a munkaadójától, a következő év során letöltheti a folyó évi és az elmaradt pihenőszabadságot is.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.