Felhívás!

Nehéz idők jönnek a hiteleseknek!

Nehéz idők jönnek a hiteleseknek! Gazdaság

Több ezren kérték eddig az átállást a jelzáloghitelesek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatlábról (ROBOR) a fogyasztói hitelek irányadó mutatójára (IRCC). Most egyértelműen előnyösebb a lejalapú kölcsönöket az IRCC nevű mutatóhoz kötni, hiszen ez 1,86 százalék, míg a ROBOR meghaladta a 6 százalékot.

Lapunknak nyilatkozó pénzügyi szakértő hangsúlyozta: a két mutató között csak fáziseltolódás van, ugyanis a ROBOR változásait az IRCC is követi, ám valamennyi késéssel. Viszont azt is figyelembe kell venni, nem látható előre, mikor következik be a kamatcsökkenés, valószínű az nem lesz ilyen gyors és meredek, mint a növekedés. Az országban hozzávetőleg 490 ezer ROBOR-hoz kötött hitel van. A bankok ugyan nem közölnek pontos adatot, hogy eddig hányan kérték az átállást, ám a szám több ezerre tehető, és a kérések zömét jóváhagyták.

Bordás Attila, a LAM Mikrohitel Rt. igazgatóhelyettese lapunknak kifejtette, az IRCC rövid távon mindenképpen előnyösebb: most nyer, aki áttér IRCC-re, ám később épp a fáziseltolódás miatt veszíthet, mert akkor fog magasabb törlesztőrészleteket fizetni, amikor bekövetkezik a kamatlábak csökkenése. Költségcsökkentési szempontból mindenképpen megfontolandó az átállás, hiszen kevés a valószínűsége, hogy az alacsony kamatok középtávon – vagyis három-öt éven belül – visszatérnek, javasolja Bordás Attila.

Három-öt éves hitelfutam esetén érdemes kérni az átállást, de a hosszabb távú hitelek esetében is érdemes megvizsgálni ezt a változatot, mert számítani kell arra, hogy a normális állapotokra való visszatérés elhúzódik. A szakértő azt tanácsolja, kérjenek a saját bankjuktól és más pénzintézetektől is ajánlatot az átállásra. Azzal számolni kell, hogy a kamatrés, amit a bank hozzáad az IRCC-hez, lehet magasabb, mint amit a ROBOR-ra számolt. Az ajánlatok alapján kell dönteni, megvizsgálva minden költséget.

Ha ugyanannál a banknál maradnak, általában nem számolnak más költségeket, csak például a hitel futamideje változik. Ha viszont bankot váltanak, akkor számolni kell például közjegyzői illetékkel, de már a hazai piacon megjelentek olyan ajánlatok, hogy közjegyzői költséget a bank teljesen vagy bizonyos mértékig átvállalja. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a futó hitelünket átállítják ROBOR-ról IRCC-re, onnan már később sincs visszalépés.

Bordás Attila arra számít, a kritikus időszak még ezután következik, nehéz telünk lesz, különösen azoknál a háztartásoknál, ahol a létfenntartásra kell fordítani a bevétel jelentős arányát. A közköltség, az élelem ára jelentősen megemelkedett, ami azt eredményezi, hogy az egyéb költségekre, például hiteltörlesztésre fordítható összeg mértéke drasztikusan csökkenni fog a háztartásokon belül. A szakértő éppen ezért  az új hitelek esetében is egyelőre óvatosságra int, szerinte érdemes kivárni, mert például az ingatlan árnövekedési üteme valószínű leáll, minimum stagnálás várható, de a csökkenés sem kizárt, hiszen a lakosság fizetőképességének visszaesésével eltűnik a felvevőpiac egy része. A bankok is szigoríthatják a hitelfelvétel feltételeit, mert a kiadások növekedésével csökken a törlesztőrészletre fordítható összeg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.