Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy gól miatt elsüllyedtek

Szlovéniában a negyeddöntő felé közeledik a női U20-as kézilabda-világbajnokság. A magyar válogatott eddig aranyesélyeshez méltóan menetel, nagy gólkülönbségekkel győzött az eddigi mérkőzésein.

Ez a magyar korosztály tavalyi U19-es Európa-bajnok, akkor a döntőben 31–22-re győzött Oroszország ellen, s a többi mérkőzését is magabiztosan nyerte. Mivel Oroszország nincs a világbajnokságon, a magyar csapat esélyei nőttek, Franciaország vagy Hollandia, esetleg valamelyik skandináv válogatott lehet a fő vetélytársa.

A román U20-as válogatott – amely a felnőtt válogatott „előszobája”, közvetlen utánpótlás csapata – nagy meglepetésre még a 16 közé sem jutott be, évek óta ez az egyik leggyengébb szereplése a román női kézilabdának. Igaz, a részletek ismeretében a helyzet árnyaltabb. Egy kis „sportbaleset” történt, nem is mindennapi.

A román csapat az alapcsoportban könnyedén verte Litvániát (29–20) és nagy küzdelemben a jó képességű Angola ellen is sikerült győznie 26–23-ra. Az afrikai csapat 36–25-re lelépte Csehországot. Mivelhogy Litvánia ellen mind a három válogatott győzött, a román-cseh összecsapás amolyan ki-ki mérkőzéssé vált. Döntetlen és bármilyen arányú győzelem esetén a román csapat juthatott középdöntőbe, sőt – ez nem kis előny! – még 6 gólos cseh győzelem esetén is Angola, Románia lett volna a továbbjutó. A csehek azonban 7 góllal győztek, hajszálra annyival, ami a továbbjutáshoz kellett. Mivelhogy a 3-3 csoportmérkőzés után három csapatnak lett 4 pontja, készítettek egy minitabellát, hármas rangsorolást, az utolsó helyezett Litvánia elleni eredményeket nem vették figyelembe.

Ezen a külön tabellán Angola lett az első 2 ponttal, plusz 8-as gólkülönbséggel, második Csehország 2 ponttal, mínusz 4-es gólkülönbséggel, harmadik Románia 2 ponttal, mínusz 4-es gólkülönbséggel. A csehek általános gólaránya jobb, emellett a minitabellán is több a dobott góljuk, így ők jutottak a középdöntőbe. A román válogatott a csehek elleni 32–26-os vagy 31–25-ös (stb.) vereséggel továbbjutott volna, a 32–25 azonban kiesést jelentett, a csapatot az alsóházba taszította, ahol Mexikó és Chile ellen kellett játszani a 17–20. helyekért. Ilyen sokat számít olykor egyetlenegy gól.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük