Felhívás!

Negatívra rontotta a román államadós-osztályzat kilátását a Fitch Ratings

Negatívra rontotta a román államadós-osztályzat kilátását a Fitch Ratings Gazdaság

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Románia államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő mindenekelőtt azzal a várakozásával indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést, hogy az új típusú koronavírus okozta járvány tovább rontja Románia máris meglehetősen gyenge költségvetési pozícióját, és emiatt rövid távon várhatóan jelentősen romlik a román közfinanszírozási helyzet.

A cég a kilátás rontásával egy időben megerősítette Románia hosszú futamú szuverén devizaadósság-kötelezettségeinek “BBB mínusz” osztályzatát.

Ez a besorolás a befektetési ajánlású kategória alapszintje, és ha ezt az osztályzatot a Fitch leminősíti, Románia ennél a hitelminősítőnél átkerül a befektetésre nem ajánlott – vagyis magas hozamú, spekulatív – kategóriába.

A Fitch soron kívül döntött a román adósosztályzati kilátás negatívra módosításáról. Az Európai Unió előírása szerint a hitelminősítők minden évben csak előre meghatározott és közzétett időpontokban hajthatják végre az uniós államadósok besorolásának és a besorolások kilátásának felülvizsgálatát. E szabálynak azonban van egy olyan záradéka, amelynek alapján el lehet térni a menetrendtől, ha ez szükséges ahhoz, hogy a hitelminősítők eleget tegyenek jogi kötelezettségeiknek.

A Fitch Ratings közölte: értelmezése szerint ez a záradék lehetővé teszi minősítési felülvizsgálatok közzétételét, ha egy adott államadós hitelképességében olyan érdemi változás történik, amely miatt a hitelminősítők megítélése szerint nem lenne helyénvaló megvárni a menetrendben meghatározott következő felülvizsgálati időpontot.

Románia következő hitelminősítői felülvizsgálata május 1-jén lenne esedékes, ám a Fitch úgy ítéli meg, hogy a romániai fejlemények indokolttá teszik az eltérést az előre meghatározott felülvizsgálati menetrendtől – áll a hitelminősítő péntek éjszaka ismertetett indoklásában.

A cég a román adósosztályzati kilátás rontásához fűzött elemzésében közölte: várakozása szerint a román hazai össztermék (GDP) az idén 5,9 százalékkal zuhan a tavaly mért 4,1 százalékos növekedés után.

A Fitch Ratings londoni elemzői kiemelték: ez az előrejelzésük azt jelenti, hogy a román gazdaság idei teljesítményére adott prognózisukat a tavaly novemberben végrehajtott legutóbbi minősítési felülvizsgálatuk óta 9,2 százalékponttal rontották.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a romániai munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,9 százalékos mélységi rekordról az idén 8 százalékra emelkedik. A cég hangsúlyozta, hogy ez lenne a romániai munkanélküliség eddigi legnagyobb arányú éves növekedése.

A Fitch előrejelzése szerint a GDP-arányos romániai államadósság-ráta a tavalyi 35,2 százalékról az idén 45 százalék közelébe emelkedik.

Jóllehet ez még mindig alacsonyabb lenne a “BBB” sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékénél, amely az idén várhatóan 50 százalék lesz, Románia esetében azonban ez 1995 óta a legmagasabb államadósság-ráta lenne – áll a hitelminősítő péntek éjjeli londoni elemzésében.

A Fitch Ratings várakozása szerint a romániai államháztartási hiány a hazai össztermék 8 százalékára bővül az idén.

A cég kiemeli, hogy a román államháztartás kiinduló helyzete is már gyenge volt, hiszen a tavalyi deficit elérte a GDP-érték 4,6 százalékát, és ez volt a legmagasabb hiány az Európai Unióban.

A Fitch hangsúlyozza azt is, hogy a “BBB” sávban nyilvántartott szuverén adósok államháztartási hiányának mediánszintje 1,6 százalék.

A cég közölte ugyanakkor azt is, hogy várakozása szerint a Covid-19 járvány hatásai az idén lecsengenek a román gazdaságban. A hitelminősítő pénteki előrejelzésében 2021-re 5 százalékot meghaladó román GDP-növekedés szerepel.

A közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban más nagy londoni házak is hasonló növekedési pályákat vázoltak fel.

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) Londonban bemutatott új előrejelzési csokrában közölte: Magyarországon 4 százalékos, Lengyelországban 4,5 százalékos, Csehországban 6,7 százalékos, Romániában 7 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít 2020 egészére. Jövőre ugyanakkor 4,6, 5, 7,1, illetve 6 százalékos növekedési ütemek szerepelnek ugyanezekre a gazdaságokra a cég prognózisában.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. április 19., 13:50
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Mese nem mese Emese vagy bármi ,de ENNEK komoly következménye lesz…csak azt nem tudom mit tudnak még odaadni …van még termőföld és mivel az élelmiszer keteslet felfút ,hát akkor hajrá adjuk oda aprópénzért.Szerencsére Székelyfőld agrárzóna,most felértékelődik ,HA OKOSAN nem marakodva csinálják.