Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Munkaalapú társadalmat!

A munkanélküli és szociális segélyből élőkön az állami támogatások növelésével segítenének a törvényhozók azzal, hogy több mint tíz év után jelentősen megnövelnék az állami segélyek kiszámításához használt szociális referenciamutatót (ISR).

A szenátus nemrég elfogadta, hogy a jelenlegi 500 lejről 1200 lejre emelkedjen a szociális referenciamutató, ami életbe lépése esetén a különböző segélyek jelentős növelését eredményezné. Ez alapján számolják ki ugyanis a munkanélküliségi segélyt, a szociális segélyt, a családi pótlékot vagy a fűtéstámogatást is. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a tervezetet el kell fogadnia a képviselőháznak is.

A kezdeményező politikusok azzal érvelnek, hogy 2008-ban volt bevezetve a szociális referenciamutató, ami alapján a különböző állami támogatásokat adják, ám azóta annak értéke nem változott, viszont közben emelkedtek a fizetések és az árak, így a segélyre szorulók vásárlóereje romlott. Arra is hivatkoznak, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan elveszítették munkahelyüket, és a várható gazdasági válságban mások is állami támogatásra szorulhatnak, ha nem találnak állást.

Hirdetés
Hirdetés

Elsősorban azokat kellene támogatni, akik dolgoznak, és csak azután növelni a segélyeket, véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere a szociális referenciamutató tervezett emelése kapcsán kifejtette: a munkaalapú és nem a segélyalapú társadalom sikerességében hisz, ezért úgy véli, az államnak a munkahelyek védelméért és új állások létrehozásáért kellene nagyobb erőfeszítéseket tennie.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük