Felhívás!

Felhasználatlan pénzek

Amióta Románia tagja az Európai Uniónak, még nem sikerült teljes mértékben lehívnia és elköltenie az ország rendelkezésére álló uniós pénzeket. Ez így van idén is, amikor véget ér az aktuális, hétéves költségvetési ciklus, mutatott rá Benedek Zakariás.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint az utolsó pillanatokban sikerült megmenteni 2 milliárd eurót a Románia rendelkezésére álló kohéziós alapokból azáltal, hogy megteremtették a lehetőséget, hogy az elmúlt hét évben el nem költött pénzt átvihetik a jövő évben kezdődő, következő költségvetési ciklusra. Benedek Zakariás elmondta, az erre vonatkozó törvénytervezetét elfogadta a parlament, így a be nem fejezett infrastrukturális beruházásokra 2023 végéig hívhatják le a megmaradt pénzeket. Magyarázata szerint a nagyberuházások fejezetnél 2 milliárd euró maradt és az új törvény lehetőséget ad, hogy az összegből a helyi integrált területi beruházásokért felelős szervezetek (ITI) is finanszírozhatóak legyenek, és egészségügyi, oktatási infrastruktúra építésére, fejlesztésére, utak, víz- és csatornahálózat kialakítására, bővítésére, gázvezeték lefektetésére, mezőgazdasági fejlesztésekre hívhassanak le uniós pénzt.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a lehetőség, hogy a következő ciklusra is átvigyék a pénzt, még nem szavatolja, hogy az el is lesz költve, mivel a megpályázott munkálatokra előtanulmányokat és terveket kell készíteni, hogy lehívható legyen. Benedek Zakariás szerint, ha az államfő kihirdeti a törvényt és nem óvják meg az alkotmánybíróságon, akkor az érintettek mihamarabb el kell kezdjenek tanulmányokat és terveket készíteni, önrészt kell előteremteni, hogy 2023 végéig le tudják hívni a pénzt. Nehezítő körülmény, hogy ugyancsak 2023-ig kell lehívni az unió helyreállítási csomagjában elérhető összegeket, és közben el kell kezdeni lehívni a következő költségvetési ciklus alapjait is. Mindezzel együtt évente mintegy 16 milliárd eurós kohéziós alap áll Románia rendelkezésére, ebből sok problémát meg lehet oldani, ám az országnak össze kell szednie magát, hogy valóban képes legyen a pénzeket lehívni és elkölteni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.