Felhívás!

Mostantól 50 banis betétdíjat kell fizetnünk az újratölthető üvegekre

Mostantól 50 banis betétdíjat kell fizetnünk az újratölthető üvegekre Gazdaság

Március 31-től, azaz vasárnaptól 50 banis betétdíjat számítanak minden újrafelhasználható (újratölthető) és visszaváltható csomagolású termékre – számol be a Maszol. A betétdíjat a boltok visszaadják, amennyiben visszavisszük a csomagolást.

A gyártók kötelesek feltüntetni a termékeken, ha a csomagolás visszaváltható. Kötelesek az árcímkén külön kiírni a termék árát és a betétdíj összegét. Tájékoztatniuk kell az ügyfeleket vásárláskor, hogy a pénzt visszakapják a csomagolás visszaváltásakor.

Előírás, hogy a boltoknak vissza kell venniük a csomagolást, amennyiben az nem rongálódott meg, és ha a vásárló nyugtával tudja bizonyítani, hogy a terméket ott vásárolta. A boltoknak tehát nem kell szervezniük a csomagolóanyag tárolását, és el kell juttatniuk a gyártóhoz.

A kereskedők, akiknek üzletfelületük nagysága több száz négyzetméter, kötelesek visszaváltási pontokat kialakítani. Ezeknél a pontoknál bárki visszaválthatja a csomagolást függetlenül attól, hogy a terméket ott vásárolta-e vagy sem.

A gyártók, akik egyebek mellett sört, alkoholt, üdítőitalokat, ásványvizet forgalmaznak a hazai piacon nem újratölthető (újrafelhasználható) csomagolásban, 2022. március 31-től kötelesek áttérni a visszaváltható rendszerre. Kötelezik a gyártókat továbbá, hogy 2020-tól a termékeik minimum 5 százalékát újratölthető csomagolásban forgalmazzák.

Hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a nagy üzletek kizárólag műanyag csomagolású termékeket helyezzenek a polcokra, kötelességük visszaváltható csomagolású termékeket is forgalmazniuk abban az esetben, ha a termelő ilyen jellegű termékeket állít elő, és ha az üzlet a termelőtől árut rendel. Egy példával élve: a nagy üzletek nem tehetik meg, hogy csak műanyag csomagolású sört kezdenek el árulni, ha a sörgyárnak van üveges terméke is. Az előírás nem vonatkozik a kisboltokra.

A betétdíjjal az újrahasznosítást szeretné ösztönözni a kormány.

(Maszol)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.