Felhívás!

Módosult a roncsprogram

Módosult a roncsprogram Gazdaság

A Környezetvédelmi Alap (AFM) hamarosan meghirdeti az idei háztartási gépek roncsprogramját, amely több pontban is módosult. Jelentősen megemelték az erre a célra szánt támogatási keretet, hiszen tavaly még 40 millió lej volt erre a célra előirányozva, idén már 75 millió lej az erre szánt pénzkeret, illetve újdonságként támogatják a laptop és táblagép vásárlást is

Másik fontos módosítás, hogy a régi háztartási gépeket leadók az új eszköz energiahatékonysági besorolásának függvényében kapnak több vagy kevesebb állami támogatást, magyarázta Tóga István. Az AFM vezetője azt javasolja, érdemes odafigyelni, hogy a kiszemelt új gép milyen besorolású, mert minél energiahatékonyabb, annál nagyobb értékű utalványt kap.

Az Európai Unió március 1-jétől megváltoztatta a háztartási gépek energetikai besorolását. Az eddigi A+++ skálát felváltotta egy egyszerűbb rendszer, amelyben A-tól G-ig jelölik az eszközöket. Az A jelzésű háztartási gépek fogyasztják a legkevesebb áramot, míg a G jelzésűek a legkevésbé energiahatékonyak. A kereskedőknek az üzletekben és az online boltokban is kötelezően fel kell tüntetniük a termékek besorolásait. Az új szimbólumokat első körben a háztartási hűtőszekrények, fagyasztók, mosógépek és szárítók, mosogatógépek, televíziók és elektronikus kijelzők esetében vezetik be, a légkondicionálóknál, fűtés- és a melegvíz-előállító készülékeknél később.

Tóga István példaként említette, hogy egy A besorolású új mosógépre 300 lej a támogatás, a B besorolásúra 250 lejes vouchert adnak, a C besorolásúra 200 lejest. Ha pedig egy A besorolású, szárítóval felszerelt mosógépet vásárolnak a leadott régi eszköz helyett, akkor 500 lejes támogatást kaphatnak, a B besorolásúra 450 lejt, a C-re 400 lejt. Az A kategóriás mosogatógép, hűtőszekrény vagy hűtőláda és televízió esetében az utalvány értéke 400 lej lesz, ami kategóriánként 50 lejjel csökken. A támogatás értéke nem haladhatja meg a kiszemelt új háztartási készülék árának a felét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.