Felhívás!

Minden pénzmozgást lát az adóhivatal

Minden pénzmozgást lát az adóhivatal Gazdaság

Hétfőtől (január 11.) olyan jövedelmek után is adózni kell, amelyeket eddig egyesek megpróbáltak elrejteni, miután az adóhatóság (ANAF) teljes hozzáférést kapott a magánszemélyek és cégek bankszámláin történő pénzmozgások követéséhez.

A pénzmosás elleni törvény értelmében a bankoknak eddig minden tízezer eurónál nagyobb pénzmozgást kellett jelenteniük az adóhivatalnak, a hétfőn életbe lépett módosítás viszont teljes átláthatóságot biztosít a pénzmozgások követéséhez. Bordás Attila, a LAM Mikrohitel Rt. igazgatóhelyettese rámutatott: ez a jogszabály egy európai uniós irányelv életbe léptetése, nem mond ellent az általános adatvédelmi (DGPR) előírásoknak, és biztonsági szempontból sem jelent nagyobb kockázatot. A sepsiszentgyörgyi banki szakember kifejtette: az új rendelkezés miatt egyesek felkapták a fejüket, hogy pluszadózást eredményez, mivel az adóhatóság lát minden banki tranzakciót, ugyanakkor nincs amitől tartani annak, aki eddig is törvényesen intézte pénzügyeit, és becsületesen befizette adóját. Az viszont egyértelmű, hogy ezentúl olyan jövedelmek után is adózni kell, amiket eddig megpróbáltak elrejteni.

Bordás Attila szerint ennél is tovább kellene lépni abban, hogy az adóhatóság ne csak passzív adatbázist tartson fenn, hanem aktívan használja azt, mint például Angliában vagy Németországban, ahol az adóhatóságnak online rálátása van a pénzügyekre. Ezért ott már nincs szükség további ellenőrzésekre, online lehet céget létrehozni, könyvelni, és az adót sem kell visszaigényelni, mert az adóhivatal látja, mivel tartozik, és utalja a pénzt a cég számlájára. „Szükség van erre, ha azt szeretnénk, hogy egyenlő bánásmódban részesüljünk, online intézzük pénzügyeinket, és visszaszorítsuk az adócsalást”, mondta Bordás Attila.

Hozzátette: Románia 30 éve toporog a félig átlátható rendszerben, ami a korrupció melegágya. Nem kizárt, hogy eddig szándékosan tartották fenn Romániában a félig átláthatóságot, mert a „zavarosban lehetett horgászni”. Másrészt a teljes átláthatóság esetén nem fordulhat elő, hogy valakik, akik rálátnak a rendszerre, visszaélnek az információkkal, véli Bordás Attila.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. január 13., 12:24
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Hulyitik a nepet ez a totalis kontrol iranyaba megy ,hogy mindent lassanak halljanak es foleg mindent az ok tudtaval csinaljal ! Lessz meg egy szint amikor a kezpenzt szuntetik meg ,akkor tejesen a rendszere leszunk utalva es vegunk van embernek letezni mert mindent a nagy testver mond meg! Aki nem hiszi nezze meg Kinaba hogy mukodik a kredit rendszer! Ott meg vonatjegyet se vehetsz ha nem jo a kredited amit a jo viselkedesert adnak!