Felhívás!

Megvonhatják a támogatásokat

Átfogó gazdaellenőrzési akció kezdődött ezen a héten, tájékoztatta lapunkat dr. Sikó-Barabási Sándor. A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője szerint március 1-ig 300 olyan állattartó gazdaságot keresnek fel, akik valamilyen típusú támogatást igényeltek.

Ez alkalommal főként az erdővidéki farmokat keresik fel, de a megye más régióiban is vizsgálódnak. Az akciót Bukarestből irányítják és országos szinten mintegy 5000 gazdaságot vizsgálnak, mondta a főállatorvos. Egy 28 oldalas ellenőrző lap alapján vizsgálják, hogy a sertések, szarvasmarhák, juh- és kecskeféléknek rendben vannak-e az azonosító fülszámai, útlevelei, mozgáspapírok, vágási nyilatkozatok, elhullások nyilatkozata. Azt is ellenőrzik, a gazdák betartották-e a törvényes határidőket születés, vágás, elhullás vagy eladás esetén és, hogy az elektronikus adatbázisban szereplő állatlétszám egyezik-e a valós állománnyal, rendben vannak-e a beteg állatok kezelésének nyilvántartásai, a higiéniai követelmények és betartják-e az állatjóléti előírásokat.

Sikó Barabási Sándor azt tanácsolja a gazdáknak, hogy a körzeti állatorvosok segítségével rendezzék a nyilvántartásokat, gondoskodjanak az állományuk megfelelő takarmányozásáról és jólétéről. Ha szabálytalanságot észlelnek, magánszemélyek esetében 600–1200 lej között, jogi személyek esetében 2000 lejtől kezdődő pénzbeli bírságok mellett elveszíthetik minden állami támogatásukat. Tavaly Háromszéken 1200 gazdaságot ellenőriztek, 60 esetben büntettek, mert nem talált a hivatalos dokumentumokban szereplő állatállomány a valósággal, emellett 90 esetben írásos figyelmeztetésben részesítették a gazdát. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a jegyzőkönyv alapján eldöntötte, hogy az adott gazdától mekkora összegű támogatást von meg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.