Felhívás!

Kevés a hagyományos termék

Kovászna megyéből 24 hagyományos termék szerepel az országos jegyzékben. Ezek között a legtöbb a pityókás házikenyér, de tejtermékek és gyümölcskészítmények is kaptak hagyományostermék-minősítést.

Amint arról beszámoltunk, az országban 2014 végén szervezték újra a hagyományostermék-mozgalmat, hiszen a korábbi törvénykezés nagyon megengedő volt, aki kérte, az meg is kaphatta a minősítést. Így történhetett meg, hogy két évvel ezelőtt Romániában 4400 hagyományos terméket jegyeztek, jelenleg pedig 556 terméknek van ilyen minősítése, a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint. A korábbi rendszer hibája az volt, hogy aki valóban hagyományos módszerekkel állította elő termékeit, nem tudott előnyhöz jutni. A jelenleg érvényben lévő törvénykezés megtizedelte a hagyományos minősítéssel rendelkező termékek számát, de azzal az előnnyel jár, hogy a gyártó nem kell megfeleljen az uniós követelményeknek, hanem régi módszerekkel állíthatja elő termékeit.

Jelenleg az a termék számít hagyományosnak, amely igazoltan romániai alapanyagokból, legalább 30 éves recept alapján, hagyományos technológiával készül és szabályozzák a mennyiséget is. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság adatai szerint tavaly mindössze egy bodoki és egy kézdipolyáni pityókás házikenyér- és egy uzonkafürdői házivaj-gyártó váltott ki hagyományos minősítést. Az új törvénykezés 2014-es életbe lépése után további hét házikenyér-, illetve kürtőskalács-készítők, gidófalvi sajt- és tejtermékgyártó, valamint gyümölcsdzsem- és szörpkészítők igényeltek hagyományos minősítést. A mezőgazdasági igazgatóság székhelyén fogadják az érdeklődőket, az eljárás ingyenes, élelmiszeripari mérnök segít összeállítani a szükséges dokumentációt, de hagyományos receptek felkutatásában is segítenek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.