Felhívás!

Második esély

Több mint hatszázan kapnak újabb lehetőséget arra Kovászna és Hargita megyékben, hogy befejezzék az elemi vagy általános iskolai tanulmányaikat, és ezáltal nagyobb eséllyel keressenek munkahelyet.

A két megye tanfelügyelőségei és a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza nyert egy 9,5 millió lejes pályázatot, a Real – nyitott iskola minden korosztálynak elnevezésű projekt keretében 602 gyerek, fiatal és felnőtt kerülhet vissza az általános iskolába. Ugyanakkor 520 pedagógust is képeznek, hogy ezeket a foglalkozásokat megtartsák.

Az Európai Unió Humánerőforrás Operatív Programja által finanszírozott 36 hónapos futamidejű projekt 2023. december végén ér véget. Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta, két típusú foglalkozást indítanak: aki az elemi iskolát sem fejezte be, arra lesz lehetősége, tehát a negyedik osztályig pótolja a tanulmányait, megtanul írni-olvasni, és az alapvető számtani műveleteket. Akiknek az általános iskola felső tagozatát kell pótolniuk, egyúttal szakképzésben is részesülnek, így még inkább növelik az esélyeiket, hogy munkát találjanak.

A főtanfelügyelő hangsúlyozta, a diákok egy része már elemi tagozaton lemorzsolódik. A szülők beíratják ugyan iskolába, de nem jár be az órákra, ezért a tanév végén a sok hiányzás miatt nem tudják lezárni. Ha néhány évig osztályismétlő, akkor már végleg kimarad. Egy hat- kilenc éves gyerek talán még örül is, hogy nem kell iskolába járnia, de húszévesen már megtapasztalja, ennek milyen hátrányai vannak, szögezte le Kiss Imre, aki erre alapozva bízik benne, hogy vonzó lesz a második esély program. A toborzás különben már elkezdődött, a visszajelzések jók, például Bodzafordulón egy csoportot akartak indítani, ám a környékről annyian jelentkeztek, hogy kettő is alakulhat. Fontos, hogy a foglalkozások személyes jelenlét mellett kezdődjenek, mert ebben az esetben az online nem megoldás.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.