Felhívás!

Milyen legyen a költségvetés?

Milyen legyen a költségvetés? Gazdaság

Megvalósítható, életképes és könnyen finanszírozható közberuházásokra van szükség Romániában, fogalmazta meg az idei állami költségvetéssel szembeni elvárást Miklós Zoltán.

A háromszéki parlamenti képviselő, az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa szerint a kormánykoalíciós tárgyalásokon a szövetség azt kérte, olyan költségvetés készüljön, amelyben kiemelten figyelnek a közberuházásokra, amire az ország fejlődéséhez van szükség, hiszen hiányos az infrastruktúra, nincsenek kórházak, autópályák, másrészt gazdasági válság időszakában a beruházásoknak gazdaságösztönző hatása van, és prioritás kell legyen az egészségügy, az oktatás és az közúti infrastruktúra fejlesztése. Florin Câțu miniszterelnök február 4-re ígérte az idei állami költségvetés tervezetének véglegesítését, ezután kezdődik meg ennek parlamenti vitája, számolt be Miklós Zoltán.

A képviselőház Költségvetési és Pénzügyi Bizottságában tevékenykedő háromszéki politikus rámutatott: Románia költségvetését az alacsony bevételek jellemzik, kevés pénzből kell gazdálkodni, miközben a kiadási oldalon olyan merev kiadások vannak, melyeknél nehéz a megtakarítás, például a nyugdíjakból és a közalkalmazottak fizetéséből nem lehet levágni. Miklós Zoltán szerint ilyen körülmények között a közberuházásokra viszonylag kevés pénz marad a költségvetésben, viszont ezeket pótolhatja, ha Románia megfelelően felhasználja a rendelkezésére álló európai uniós alapokat. Az RMDSZ azt kérte a kormányzati partnereitől, hogy az idei költségvetésbe tegyék be az uniós pályázatok önrészei fedezéséhez szükséges összegeket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.