Felhívás!

Május 14-én indul a háztartási gépek roncsprogramja

Május 14-én indul a háztartási gépek roncsprogramja Gazdaság

Május 14-én indul a háztartási gépek roncsprogramja emlékeztetett szerda esti sajtóértekezletén a környezetvédelmi miniszter.

Az RMDSZ közleménye által idézett Tánczos Barna azt mondta: rekordnagyságú, 75 millió lej az idei háztartási gépek roncsprogramjának költségvetése és hozzávetőlegesen 200.000 kedvezményezett támogatását teszi lehetővé.

“A Környezetvédelmi Alapból (AFM) finanszírozott roncsprogram abban nyújt segítséget, hogy az emberek a sokat fogyasztó, régi háztartási gépeiket újabbakra, energiatakarékosabbakra cseréljék” – mutatott rá Tánczos.

A miniszter elmondta: idén is kilenc termékre lehet támogatást igényelni, a következőképpen:

  • 400 lej mosógépekre (akár szárítóval rendelkezőkre is), amelyek legalább a C energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;
  • 400 lej mosogatógépekre, amelyek legalább a D energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;
  • 400 lej klímaberendezésekre (akár a hordozható változatokra is), amelyek legalább az A++ energiahatékonysági osztályba tartoznak a régi besorolás szerint;
  • 400 lej hűtőszekrényekre, fagyasztókra, hűtőládákra, amelyek legalább az E energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;
  • 400 lej televíziókra, amelyek legalább az E energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;
  • 400 lej ruhaszárítógépekre, amelyek legalább az A++ energiahatékonysági osztályba tartoznak a régi besorolás szerint;
  • 200 lej porszívókra, amelyek éves fogyasztása kevesebb, mint 43 kWh;
  • 500 lej laptopokra;
  • 300 lej táblagépekre.

A programra egy héten keresztül, május 14-21. között lehet regisztrálni a Környezetvédelmi Alap honlapján. A 10 órakor megnyíló és majd szintén 10 órakor záruló regisztrációhoz szükséges adatok: név, település, megye, személyazonosító szám (CNP), email-cím, telefonszám. A regisztrálás után lehetővé válik az utalvány felhasználásához szükséges dokumentumok feltöltése: fénykép a személyazonossági igazolványról és a felelősségvállalási nyilatkozat, amelyet az alkalmazás automatikusan félig ki is tölt.

Május 21. és június 3. között a régi mosógépeket, mosogatógépeket és hűtőszekrényeket, június 4. és 17. között a televíziókat, laptopokat és táblagépeket, június 18. és július 1. között pedig a klímaberendezéseket, a ruhaszárítógépeket és a porszívókat lehet leadni. Az ezekért járó vásárlási utalványokat a Környezetvédelmi Alap honlapjáról lehet majd letölteni (www.afm.ro). Az utalványokat 15 napon belül kell levásárolni a programban résztvevő áruházakban és boltokban.

A szakaszokban zajló lebonyolítás és az ezekre külön megszabott költségvetés megakadályozza azt, hogy megismétlődjön a 2019-es forgatókönyv, amikor a program költségvetésének több mint 40 százalékát új televíziók vásárlására fordították a programban résztvevők. A szakaszok 14 napig tartanak, vagy addig, amíg az arra szánt költségkeretet ki nem merítik.

Egy használt háztartási gépet ugyanabba a termékkategóriába tartozóra lehet cserélni. Kivételt képeznek a mosogatógépek és a ruhaszárítók, amelyekért cserébe bármilyen más, régi háztartási gépet le lehet adni. A laptopokra és táblagépekre fordítható utalványért pedig régi számítógépet vagy a programban szereplő más háztartási gépet kell leadni, nem pedig laptopot vagy táblagépet.

Egy feliratkozó minden egyes termékkategóriára igényelhet egy-egy vásárlási utalványt.

Miután mindhárom periódus lejár, ha lesznek fel nem használt utalványok, akkor a folyamat ismét elölről kezdődik a regisztrációval együtt.

A programban résztvevő kereskedők listája a Környezetvédelmi Alap honlapján érhető el, és folyamatosan frissül.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.