Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ma nyitja kapuit első üzletük

Ma nyitja kapuit első üzletük Gazdaság

„Vedd és vidd” típusú üzlettel várja ma délelőttől vendégeit a kézdivásárhelyi Székely Pékség, ahol a helyben sült péksütemények mellé kávét, teát, friss gyümölcslevet is kérhetnek a betérők. A hagyományok mellett innovatív, különböző betegségekben szenvedő emberek számára készített termékekkel is szolgálnak.

Székely Melinda, a pékség társtulajdonosa elmondta, hosszú idő után döntöttek amellett, hogy megnyitják első üzletüket. Az ötlet azért merült fel bennük, mivel sok terméküket nem tudták árusítani a partnercégeknél.

Hirdetés
Hirdetés

– Nagyon sokan vagyunk a piacon, így az üzletekben új termékek számára nincsen hely. Mi pedig szerettük volna újdonságokkal bővíteni a palettánkat, azon túl, hogy a hagyományos termékekről sem mondunk le. Köztudott, hogy sok cukorbetegséggel küzdő ember él környezetünkben, illetve egyre többen szenvednek gluténérzékenységben is. Mi pedig ezeket az embereket is ki szeretnénk szolgálni, hiszen nagyon nehéz egy lisztérzékenynek például beszerezni a mindennapi kenyeret, országunk ugyanis gyermekcipőben jár még ebben a témában. Egyik ismerősünk kért fel, hogy gluténérzékeny gyermekeinek állítsunk elő kenyeret. Ez azonban egy teljesen más technológiát igényel, el kell zárni a pékség többi részétől, ugyanis ha gluténnel érintkezik, akár életveszélyes is lehet a termék – kezdte el Székely Melinda.
– Az ötlet másik oka az volt, hogy szeretnénk hangsúlyt fektetni a környezetvédelemre is. Mellőznénk a műanyag fóliát, inkább papírtasakban adnánk át a friss péksüteményt. Egyébként is, abban a pillanatban, amikor a terméket becsomagoljuk, teljesen megváltozik az íze, állaga, formája, a cél pedig az lenne, hogy a vásárló abban az állapotban vegye kézbe az ennivalót, ahogyan az kijött a kemencéből – tette hozzá a társtulajdonos.

Üzletükben kis mértékben biztosított lesz a helyben fogyasztás is, azonban mivel kicsi a hely, inkább az elvitelre helyezik a hangsúlyt.

– Nagyon sok helyen tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb az igény a „vedd és vidd” termékekre. Szeretnénk a felgyorsult világban időt spórolni az embereknek, akiknek nincs idejük reggel szendvicset csomagolni, kávét főzni maguknak. Iskolába-munkába menet nálunk ezt megvásárolhatják. Valamikor régen, a kommunizmus idején, Kézdivásárhelyen volt egy tejcsárda, ahol kiflit és savanyútejet lehetett vásárolni. Ezt a retró vonalat mi is szeretnénk visszahozni, természetesen kicsit megújítva – emelte ki.

A gluténmentes, cukormentes péksütemények, kávé mellett az egészséges életmódot követő személyeknek is szeretnének kedveskedni, magas vitamintartalommal rendelkező, rostokban gazdag, csökkentett szénhidrátú ennivalókkal, valamint frissen facsart gyümölcslével. – Az innovatív termékek mellett persze a hagyományos kenyeret, süteményt sem hanyagoljuk. Az itteni emberek többsége a pityókás házikenyér mellett teszi le a voksát. Azonban ebbe is szeretnénk egy kis csavart bevezetni, így például készítünk majd rozsos pityókás kenyeret is. Új technológiát szeretnénk ebben is kipróbálni, hosszas kovászérleléssel, élesztőmentesen előállítani a kenyereket.

A Székely Pékség mint családi vállalkozás 2000-től működik. Melinda férjével vágott bele annakidején még tapasztalatlanul, fiatalon.

– Édesapám pékségben dolgozott, ő javasolta, hogy próbáljuk meg – emlékezett vissza Melinda. – 2007-ben, Románia EU-hoz való csatlakozásakor nekünk is sok minden újdonsághoz kellett alkalmazkodnunk. Akkor költöztünk be Gelencéről Kézdivásárhelyre, akkor kezdtünk gyarapodni. Azóta egy nagyon jó csapattal dolgozunk együtt, egy nagy családként – tette hozzá.

A cég a kezdetektől követ bizonyos alapelveket. Az egyik ilyen az, hogy a pénz forgását itt tartsák a környékünkön. Ez az oka annak például, hogy termékeiket csupán a helyi üzletekben lehet megtalálni, nagy üzletláncokkal nem dolgoznak együtt. De emiatt figyelnek arra is, hogy minden alapanyagot itteni termelőktől vásároljanak, legyen szó a burgonyáról, lisztről, tejtermékekről. Ezzel is szeretnék segíteni a térségünk fellendülését.

– Hosszú út áll még előttünk – zárta gondolatait Székely Melinda, a Székely Pékség társtulajdonosa. A cég első üzlete mától várja a vásárlókat a Nicolae Bălcescu utcában (a Vastag-soron), a Benedek Húsüzlet és a Salvatore gyógyszertár szomszédságában.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások