Hirdetés
Hirdetés

Kötelező a bérszerződések bejelentése

Januártól ismét kötelezővé válik a bérleti szerződések bejelentése az adóhatóságnál, így próbálják adófizetésre kötelezni az érintetteket.

Hirdetés
Hirdetés

2018 óta folyamatosan csökkent a regisztrált bérleti szerződések száma, miután egy rendelettel kivezették ennek kötelezettségét. Az Országos Adóhatóság (ANAF) megpróbál rendet teremteni ezen a téren, ezért a napokban megjelent 2022/2031-es rendelet ismét előírja, hogy a bérleti szerződéseket kötelező bejelenteni.

Szilágyi István közgazdász, a sziszi.ro adótanácsadói oldal működtetője szerint a kötelezettség azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik személyes vagyontárgyaik bérbeadásából jövedelmet valósítanak meg. Fontos előírása a rendeletek, hogy ha a bérbe adott lakás vagy autó közös tulajdon, akkor a szerződést minden résztulajdonos be kell jegyeztesse az ANAF-nál. A szakértő szerint a bejelentési kötelezettség alól kivételt képez a saját tulajdonú lakások turisztikai célra történő bérbeadása, vagyis amikor valaki legtöbb 30 napra adja ki egy bérlőnek, illetve kivételt képez a mezőgazdasági javak bérbeadása is. Ha egy jogi személy ad bérbe egy vagyontárgyat, akkor nem kötelező, hogy az erről szóló szerződést bejegyezze az adóhatóságnál, viszont ha ezt megteszi, a szerződés végrehajtható jogcímet kap.

A bérleti szerződéseket egyaránt be lehet jelenteni elektronikus úton a Privát Virtuális Tér (SPV) platformon, vagy személyesen az adóhatóságnál. Szilágyi szerint az új rendelet értelmében azokat a bérleti szerződéseket, amelyeket 2023 január elseje után kötnek, a szerződés megkötése után legtöbb 30 nappal be kell jegyeztetni. Ugyancsak 30 napon belül kell bejelenteni a szerződések módosítását, vagy megszűnését is. Azokat a szerződéseket, amelyeket korábban kötöttek, de 2023-ban még érvényesek, legkésőbb 2023. március 31-ig kell bejegyeztetni. Ugyanakkor nyilván adót is kell fizetni a bérbeadásból származó bevételek után, ami jövő évben a nettó jövedelem 10 százalékát jelenti. Az adót a jövedelem megszerzésének évét követő esztendő május 25-ig kell befizetni az állami költségvetésbe.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük