Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Könnyítések vállalkozóknak

Könnyítések vállalkozóknak Gazdaság

Év évégig elhalaszthatják az adók kifizetését, a felgyülemlett adótartozásokat részletekben fizethetik, leírhatják adóalapjukból az alkalmazottak koronavírus-tesztjének költségeit, és egyelőre nem kötelező a pénztárgépeket az adóhatóság rendszerére csatolni.

Hirdetés
Hirdetés

Többek között a fenti kedvezményeket tartalmazza a kormány által elfogadott 2020/181-es sürgősségi kormányrendelet, amely a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozások által sújtott vállalkozókat hivatott segíteni.

Az új gazdasági mentőcsomag fontosabb intézkedéseiről Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő magyarázott lapunk érdeklődésére.  

A cégek folyó költségeire használhatják az adóalapjukat

A kormány újra meghosszabbította a határidőt, ameddig a cégek késedelmi és büntetőkamat nélkül befizethetik az adóhátralékaikat. Ezúttal december 25-ig adtak haladékot az adók kamatmentes befizetésére, miután ezt a kedvezményt március és október időszakra már bevezették. Gyakorlatilag a bajba jutott cégek megtehették, hogy március óta nem fizetnek adót az államnak, ami „ingyen hitelt” jelent, hiszen az adókra szánt összeget a cégek folyó költségeikre használhatják, magyarázta Debreczeni László.

Az adószakértő ugyanakkor arra figyelmezteti a vállalkozókat, hogy az adókra szánt összegnek valahol meg kell lennie, ha majd nem hosszabbítják meg a december 25-i határidőt, év végén be kell majd fizetni a felhalmozott adótartozást, hogy ne számítsanak majd késedelmi és büntetőkamatot. A 2020/181-es kormányrendelet ugyanakkor lehetőséget ad az adótartozást felhalmozó cégeknek, hogy december 15-ig felkeressék az adóhatóságot (ANAF), és kérjék adósságaik kedvezményes átütemezését, vagyis 12 hónap alatt részletekben be tudják fizetni adóhátralékaikat az államkasszába.

Az átütemezéssel eddig is lehetett élni, ám a most bevezetett lehetőség attól kedvezményes, hogy a részletekre leosztott adótartozást nem kell ingatlannal vagy ingósággal garantálni, illetve az adóhatóság mindössze napi 0,01 százalékos kamatot számol az átütemezett összegre, szemben a 0,02 százalékkal, amit a „rendes átütemezés” esetében számolnának.

Leírható az adóalapból az alkalmazottak koronavírus tesztje!

Debreczeni László szerint a kormány lehetővé tette a cégek számára, hogy koronavírus-tesztet végezzenek az alkalmazottaik számára, és ennek költségét leírhatják az adóalapból. Ez a kiadás nem számít természetbeli juttatásnak, így az alkalmazottnál sem adózzák meg. Az adószakértő arra is rámutatott, hogy a cégek megkötés nélkül, akár naponta is rendelhetnek koronavírus-tesztet, és az ezzel járó kiadásokat leírhatják az adóalapból.

A kormány a nagy adófizetők számára december 31-ig halasztotta a határidőt, ameddig rá kell csatlakoztassák online pénztárgépeiket az ANAF informatikai rendszerére. Ez a határidő eredetileg szeptember 30-a volt, ám az ANAF informatikai rendszere még nem áll készen az adatok fogadására, így a cég a hónap végén elektronikus formában kell elküldje a kasszagép memóriájának adatait az adóhatóságnak. A kis- és közepes vállalkozások számára maradt a 2021. január 31-i határidő a pénztárgépek csatlakoztatására az adóhatóság informatikai rendszeréhez.

Link: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/231726

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.