Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kizárnák a nagyáruházakat

Törvénymódosítással szeretnék kiszorítani a városokból a nagyáruházakat, hogy a települések maradjanak meg a kiskereskedők területének.

A szabályzó elvek hiánya miatt az elmúlt években a városok területén bárhol, akár a települések központjában is megépülhettek a szuper- és hipermarketek, ez pedig sok helyen az egyensúly felbomlásához vezetett, átírta a vásárlói szokásokat, és nehéz helyzetbe sodorta a helyi kisboltokat és termelőket, hiszen egyre több vásárló a napi bevásárlásait is a nagyáruházakban végzi. Véget kell vetni ennek a rendszer nélkül működő „vadnyugati állapotnak”, szabályozásra van szükség, nyilatkozta Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, aki több PSD-s és PMP-s politikussal közösen törvénymódosítást nyújtott be a parlamentbe, amely előírná, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb felületű szuper- és hipermarketek csak városokon kívül épülhetnek.

Hirdetés
Hirdetés

A törvénytervezetben leszögezik, a jelenlegi helyzeten már nem lehet változtatni, így a belvárosokban megépült nagyáruházakat nem bántják, de az önkormányzatoknak lehetőséget adnak arra, hogy ezekre az ingatlanokra megemelt adót vessenek ki. Tánczos szerint, mivel a szabályozást az áruház felületéhez kötnék, a nagy áruházláncoknak továbbra is lehetőségük lenne, hogy saját brand alatt lakónegyedi boltot működtessenek.

Megjegyezte, a törvénykezdeményezést több vitafórum is megelőzte, amit a hazai kiskereskedők egyesületével folytattak, és ezek során arra a következtetésre jutottak, hogy a szabadpiacon a vásárlók kényelme és kiszolgálása az elsődleges szempont, de ha a nagyáruházak a városok közepén épülnek meg, az az egyensúly felbomlásához vezet, ami negatívan érinti a kiskereskedőket, és kiszolgáltatja a termelőket, akiknek a nagy áruházak felszámolják a termékük polcra helyezésének díját és a reklámköltséget is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük