Felhívás!

Kivonták a forgalomból a szabványoknak nem megfelelő védőmaszkokat

Kivonták a forgalomból a szabványoknak nem megfelelő védőmaszkokat Gazdaság

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) kivonta a forgalomból a szabványoknak nem megfelelő védőmaszkokat, a rendellenességekről készült jelentést pedig továbbították a főügyészségnek – jelentette ki csütörtök este Virgil Popescu gazdasági miniszter.

A tárcavezető egy Facebook-bejegyzésben azt írja, az emberek egészségének védelme mindennél előbbre való, ezért a fogyasztóvédő szakemberek segítségével folyamatosan megfigyelés alatt tartják a piacot. Virgil Popescu ugyanakkor a polgárok tudomására hozza, hogy a szabványoknak nem megfelelő védőmaszkokat kivonták a forgalomból, és bírságot róttak ki azokra, akik megszegték a törvényt.

“Ismét arra bátorítom a polgárokat, hogy keressék a Romániában gyártott védőmaszkokat, mert minőségi, engedélyezett termékek, a legjobbak a piacon” – fogalmaz bejegyzésében a miniszter, hozzátéve, hogy a fogyasztóvédők által észlelt rendellenességekről szóló jelentést továbbküldik a főügyészségnek.

A gazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy a kereskedelemben található arcmaszkok mintegy fele nem véd a koronavírus ellen, és hogy a tárca rendeletben akarja kötelezni a kereskedőket, hogy ezt tüntessék fel az érintett termékeken.

A fogyasztóvédelem több élelmiszeráruház- és patikaláncot is megbírságolt

Több üzletláncot és gyógyszertárat bírságolt meg az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) olyan szájmaszkok forgalmazása miatt, amelyeket nem láttak el a minőségüket vagy szabványszerűségüket bizonyító feliratokkal.

A feltárt szabálytalanságok között szerepel az azonosító elemek teljes vagy részleges hiánya, a román nyelvre fordítás hiánya, a használati utasítás hiánya, az anyagösszetétel feltüntetésének hiánya, a szabványszerűségi nyilatkozat hiánya, a CE-jelölés hiánya.

A megbírságolt vállalatok között van a Lidl, a Kaufland, a Mega Image, az Auchan, az Altex, a Profi, a Dedeman, a DM, a romániai Lukoil benzinkutak, valamint olyan patikaláncok, mint a Sensiblu és a Help Net – tudta meg az AGERPRES hírügynökség.

Az ANPC október 23-a és november 23-a között ellenőrizte a szájmaszkok szabályszerű forgalmazását.

A jelentés szerint 599 gazdasági társaságot ellenőriztek, és közülük 396 esetében (66%-uknál) szabálysártést állapítottak meg a maszkok forgalmazásában. 79 cégnél még nem zárult le a kontroll.

Összesen 35.180.666 maszkot ellenőriztek 19.763.739 lej értékben. Ezek közül 32.997.026 maszk, vagyis a vizsgált darabok 59 százaléka, összesen 19.45.3535 lej értékben, nem felelt meg a hatályos előírásoknak.

A feltárt hiányosságok következtében az ellenőrző szervek a következő intézkedéseket rendelték el: 31.931.598 darab, 12.740.657 lej értékű maszk értékesítésének ideiglenes felfüggesztése a megállapított szabálytalanságok orvoslásáig; 725.448 darab, 3.152.544 lej értékű maszk végleges kivonása a forgalomból; 668 szankció szabálysértés miatt, ebből 237 figyelmeztetés és 431 bírság összesen 2.908.000 lej értékben a fogyasztóvédelmi előírások megsértése miatt.

Paul Anghel, a fogyasztóvédelmi hatóság vezérigazgatója november 13-án közölte, hogy Románia az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RAPEX) keresztül figyelmeztetett a nem szabványszerű maszkok jelenlétéről a romániai piacon. A figyelmeztetés értelmében a termékek el voltak látva CE jellel, de nem kísérte őket szabványossági bizonylat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások