Felhívás!

Kivárás helyett cselekvés!

Kivárás helyett cselekvés! Gazdaság

A koronavírus okozta gazdasági válság gyakorlatilag bekövetkezett: a turizmus, vendéglátás, szállítás és szórakoztatóipar már veszteségeket könyvel el, és más ágazatokra is negatív hatással lesz a koronavírus-krízis, mutatott rá Winkler Gyula Európa Parlamenti képviselő.

Winkler szerint a koronavírus-járvány első körben gazdasági, majd társadalmi válságot is okozhat, ha munkahelyek megszűnéséhez vezet, ezért van szükség gyors és szakszerű intézkedésekre. Az RMDSZ-es EP-képviselő emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság 37 milliárd eurós gazdasági mentőcsomagot létesít, de ez az összeg növekszik, és a tagállamok saját forrásaikból is nagy összegeket mozgósítanak a gazdaság támogatására.

A képviselő rámutatott: az RMDSZ gazdasági tanácsa javaslatcsomagot dolgozott ki, és kérik a kormányt, hogy a féléves átlagfizetésének 70 százalékát kapja meg minden olyan, a turisztikában dolgozó, akinek az állása a járvány miatt megszűnt. A karantén okozta késés a bankrészletek visszafizetésében ne jelentsen gondot. A vállalkozások védelmében kérik, hogy mentsék fel minden adó és illeték kifizetése alól azokat, amelyek részben vagy teljesen beszüntetik működésüket a járvány miatt. Halasszák el az áfa és a társadalombiztosítási illetékek befizetésének határidejét a járvány ideje alatt minden vállalkozás számára, amely több mint 15 napra felfüggeszti működését. A kormány különítsen el pénzt a járvány által súlyosan érintett gazdasági ágazatok támogatására.

Az önkormányzatok védelme érdekében javasolják, hogy az állam vállalja át a helyi önkormányzatnak alárendelt kulturális és sportlétesítmény bezárásával kapcsolatos veszteségek felét. Az európai uniós alapokból finanszírozott befektetések védelme érdekében kérik, hogy a kormány tárgyaljon az Európai Bizottsággal a folyamatban lévő pályázati határidők módosításáról, és azonnal növeljék meg a kis- és közepes vállalkozásoknak szánt támogatások összegét.

A hazai kis- és középvállalkozások közel 99 százaléka mondta azt, hogy az üzleti forgalom visszaesésében, a beszállítókkal való nehézkes viszonyban és a tevékenység átmeneti vagy teljes felfüggesztésében érintik vagy érinteni fogják a koronavírus-járvány miatti intézkedések – derül ki egy felmérésből, amelyet a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsa készített.

A koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásait nehéz még felbecsülni, de a cégek számára a kivárás nem jó taktika, inkább a pénzügyek szigorúbb felügyeletére és alkalmazottaik védelmére kell koncentrálniuk – javasolja a Sierra Quadrant tanácsadócég.  Azt ajánlják, minden vállalat, ha teheti, hozzon létre pénztartalékot, hogy kifizetési kötelezettségeit teljesíteni tudja. Emellett hozzák meg a szükséges átszervezési döntéseket, csökkentsék költségeiket és tegyék pénzzé a nem alaptevékenységéhez szükséges eszközeiket, továbbá képezzenek alapanyag-tartalékokat ,és próbálják diverzifikálni beszállítókat. A Sierra Quadrant szerint a pénzügyi felkészülésnél is fontosabb, hogy a cégek vigyázzanak alkalmazottaikra, azok egészségére és biztosítsanak rugalmas munkaprogramot, vagy az otthoni munkavégzés lehetőségét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.