Hirdetés
Hirdetés

Munkaviszonyok járvány idején

Munkaviszonyok járvány idején Gazdaság

A koronavírus-járvány és a megfékezése érdekében hozott hatósági intézkedések napról napra jobban éreztetik hatásukat. Első hullámban a turizmust küldte padlóra, mert sorra mondják vissza az eddigi foglalásokat, és nem foglalnak új utakat. Mostanra a szállítási és szórakoztatóipar és a vendéglátóipar is bajban van.

A távolmaradó vendégek miatt több háromszéki vendéglő is bejelentette, hogy átmenetileg bezár, egyesek fenntartják konyhájukat, és házhoz szállítják a telefonon vagy online rendelt ételt. Mivel most a pánikvásárlások jellemzőek, bajban vannak mindazok, akik az élet fenntartásához nem föltétlenül szükséges termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak, illetve prémium termékeket forgalmaznak. A kormány bejelentette: nem hagyja cserben a gazdaságot, és jövő héten a vállalkozások és lakosság megsegítését célzó intézkedéscsomagot fogad el. Mivel a jelenlegi helyzet a munkaviszonyokat befolyásolja, annak jártunk utána, milyen jogaik és lehetőségeik vannak a munkavállalóknak és munkaadóknak.

Kiknek jár a szabadnap?

A Kovászna Megyei Munkafelügyelőség főfelügyelője, Ördög Lajos szerint ezekben a napokban a munkafelügyelők főként arra figyelnek, hogy a munkaadók tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megvédjék az alkalmazottaik egészségét. Minden munkahelyen biztosítani kell, hogy a dolgozók tudjanak kezet mosni, legyen meleg víz, szappan és a fertőtlenítőszerek. Követik azt is, hogy a cégek betartsák-e a munkaügyi minisztérium ajánlásait, és akit lehet, az otthoni munkával bízzák meg.

Várhatóan a mai (szerda) kormányülés után életbe lép az a rendelet, amely kötelezi a munkaadókat, hogy a kényszervakáció idejére a 12 évesnél kisebb – fogyatékkal élő gyerekek esetében a 18 évnél kisebb – gyermekek egyik szülőjének fizetett szabadságot biztosítsanak. Ők a fizetésük 75 százalékára jogosultak, amit átmenetileg a munkaadó kell kifizessen, majd az állam utólag megtéríti. A lehetőség nem terjed ki azokra a szülőkre, akik távmunkában is tudnak dolgozni, és azokra az ágazatokra – belügyi egységek és egészségügy – amelyekben a szükségállapot miatt nem kérhetnek szabadnapot. A többi ágazatban a szabadnapokat csak az egyik szülő – vagy az egyedülálló szülő – kérvényezheti munkaadójánál. Az írásos kéréshez mellékelnie kell a másik szülő felelősségvállalási nyilatkozatát arról, hogy ő is nem igényelt szabadnapokat. A kényszervakáció idejére járó szabadnapokat a munkaadó nem vonhatja le az éves fizetett szabadság időtartamából!

Hirdetés
Hirdetés

Ördög Lajos rámutatott: ha visszaélések történnek, a munkaadó nem biztosítja ezt a törvényes jogot, vagy elbocsátással fenyegeti az alkalmazottat, akkor a munkafelügyelőség eljár vele szemben. A főfelügyelő arra biztatja az alkalmazottakat, jogsértés esetén forduljanak a felügyelőséghez, az elérhetőségeket az www.itmcovasna.ro oldalon találják.

Munkaadó vagy? Ezt teheted, ha bajba jutottál!

Egyelőre a koronavírus előtt is érvényben lévő törvényes lehetőségei vannak a munkaadóknak, azzal az enyhítéssel, hogy ahol erre lehetőség van, megtehetik, sőt ajánlott, hogy lehetővé tegyék az otthoni munkavégzést. Ha beszűkült, vagy leállt a tevékenységük, akkor lehetőségük van a munkaidő csökkentésére, vagy ideiglenesen „kényszerszabadságra” küldhetik alkalmazottaikat, ez idő alatt fizetniük kell a bérek 75 százalékát, és az alkalmazottnak a munkaadó rendelkezésére kell állnia. Ezzel megtakaríthatják a bérkiadásaik 25 százalékát, és kiegészítésként élhetnek a napokban várhatóan életbe lépő adófizetési kedvezményekkel vagy könnyítésekkel. Végleges esetben pedig joguk van egyéni vagy tömeges elbocsátásokra.

Ördög Lajos szerint egyre több háromszéki cég kéri a munkafelügyelőség segítségét, ám tapasztalatok szerint többségük nem akar megválni az alkalmazottaitól, hanem átmeneti megoldást keres. Mivel minden eset más, arra buzdítják a cégvezetőket, kérjék a munkaügyi intézmények segítségét és közösen próbáljanak megoldásokat találni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük