Felhívás!

Kiszámíthatóbb támogatási rendszer

Egyszerűbbé és hatékonyabbá vált a cégek szponzoralapjának felhasználása miután a képviselőház tegnap döntő házként elsöprő többséggel, ellenszavazat nélkül elfogadta a Miklós Zoltán által kezdeményezett törvényt. A háromszéki RMDSZ-es képviselő lapunk érdeklődésére elmondta: az általa kidolgozott törvény biztosítja, hogy – hasonlóan a magánszemélyekhez – a cégek egy formanyomtatvány által átirányíthatják a civil szervezetek részére az előző évben befizetett adójuk egy részét.

Miklós Zoltán szerint az új módszer kiszámíthatóbb támogatási rendszert biztosít a civil szervezeteknek, hiszen a jogi személyek eddig is a civil szervezetek támogatására fordíthatták az adóalapjuk 20 százalékát ám a gyakorlat azt mutatta, hogy nagyon kevés cég élt ezzel a lehetőséggel. Ennek oka az volt, hogy a cégek mindig a következő év elején, a könyvelési mérleg zárásakor látják pontosan, mekkora összeget ajánlhattak volna fel szponzortámogatásként, de akkor már csak azt állapíthatják meg, hogy ezt nem tették meg, így évente több százmillió lej maradt az államkasszában, holott civil szervezetekhez kerülhetett volna, magyarázta a gazdasági szakpolitikus.

A frissen elfogadott törvény egyszerűsíti az eljárást, és ezentúl a cégek az adóhatóság által kidolgozott formanyomtatvány által a végleges szponzoralapjuk ismeretében, 6 hónap alatt szabadon átirányíthatják már befizetett adójuk egy részét egy vagy több civil szervezet számára. Miklós Zoltán elmondta: eddig a cégek a szponzortámogatást év közben utalták az általuk támogatott civil szervezetnek, most ez a lehetőség kibővül, és az előző évben el nem használt összegek a rákövetkező évben is felhasználhatóak lesznek. A háromszéki RMDSZ-es képviselő szerint azért előrelépés az új törvény, mert könnyebben támogathatók mind az egyházak, mind azon civil szervezetek, amelyek kultúrával, oktatással, sporttal, művészetekkel, szociális ellátással vagy akár környezetvédelemmel foglalkoznak. A tegnap megszavazott törvény az államelnök kihirdetése után jelenik meg a Hivatalos Közlönyben és 2022-től lép életbe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.