Kishitűek az erdélyiek

Kishitűek az erdélyiek Gazdaság

Előnnyé is lehet váltani azt a sajnálatos helyzetet, hogy a magyarság szétdarabolt, több országban él, hiszen ezáltal Közép-Európában a magyar hálózat a legerősebb, állapította meg Kuti Géza magyarországi sorozatvállalkozó, akinek a régió minden országában van cége, és akit a Tusványoson szervezett startup vállalkozói workshopot követően kérdeztünk tapasztalatairól.

A The Connect East Incubator partnerségben a Junior Business Clubbal (JBC) a Bálványosi Szabadegyetemen az erdélyi ötletgazdáknak szervezett szakmai műhelymunkát, amelynek keretében Kuti Géza piackutató, Turcsán Tamás Péter startup mentor és Müller Tamás marketing szakember 45 erdélyi startuppernek nyújtott segítséget üzleti ötleteik tovább fejlesztésében, az egyéni problémáik megoldásában, a stratégiai tervezésben és az üzleti lehetőségek validálásában.
Kuti Géza érdeklődésünkre elmondta: olyan sikertörténeteket kívánnak megvalósítani, amelyek útmutatók lehetnek mások számára is. „Képesek vagyunk labdába rúgni, megvan hozzá a tehetség, de hit kell hozzá, hogy sikerülhet”, véli a magyarországi szakember. Tusványosi tapasztalatuk szerint az erdélyi vállalkozókra a túlzott szerénység, a kishitűség jellemző, csak a helyi piacokon való jelenlétre törekednek, nem mernek nagyban gondolkodni.
„Többet kell utazni, mert akkor helyén tudják kezelni azokat az értékeket, amit itt megtermelnek, el kell hinniük magukról, hogy termékük, szolgáltatásuk értéket képvisel. Ez alapján kell megállapítani az árakat és azt, hogy milyen befektetésekre, milyen mentorálásra van szükségük”, összegezte tusványosi tapasztalatait Kuti Géza, aki szerint jó az, amit az erdélyi tehetségek csinálnak, még meg kell találják ehhez a piacot, ahol termékeiket és szolgáltatásokat meg is fizetik, és merniük kell megkérni a megfelelő árat is.
Turcsán Tamás Péter, a The Connect East Incubator szakmai vezetője, a magyar startup élet egyik meghatározó szereplője érdeklődésünkre rámutatott: „Sokáig azt hittük, hogy a hidat messzire, Amerikába, Ázsiába kell építeni. Idén viszont megvalósíthatóbb célokat tűztünk ki: magyar-magyar hidakat szeretnénk építeni. Sok magyar él kisebbségben és szórványban, de komoly piaccal rendelkező országokban – Románia, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia vagy Horvátország – tudnának magyar-magyar üzleti partnerségeket kialakítani, ezek egyik előnye, hogy nem kell nyelvi nehézségekkel küzdeni, mint például az ázsiai országokban.
A neves startup mentor szerint olyan kapcsolati háló kialakítását szorgalmazzák, amely a térség magyar tehetségei számára lehetővé teszi az üzleti kapcsolatokat. Ugyanakkor fontos, hogy ez az adatbázis, online platform, weboldal jól használható legyen, ne pedig egy „sokadik valami”. Hozzátette, Amerikában működnek már ilyen online platformok, ezek alapján kell a régióban is ezt megvalósítani.
Turcsán Tamás Péter szerint nem elég az, ha valaki csak saját maga cégét építi, mindenkinek a többieket is kell építenie, ezért nagyon fontos a hálózatosodás. Hozzátette: van arra politikai akarat, hogy közösen mozogjon a Kárpát-medence, legyen könnyen mozgó forgótőke, legyen tehetségtérkép, illetve vállalkozói probléma és piactérkép is. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.