Felkészületlen intézmények

Hiába történtek meg az első lépések a székelyföldi önkormányzatok ügyintézésének digitalizálása irányába, ha ezek az informatikai fejlesztések központi szinten nincsenek összehangolva, és az állami intézmények nem fogadják el az elektronikusan kiállított bizonylatokat, állapította meg Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint létezik törvényes keret és lehetőség is, hogy az önkormányzatok elektronikus formában állítsák ki, azaz küldjék a kérvényezőnek e-mailen a különböző bizonylatokat, ha azt nem fogadják el az állami intézmények. Az elöljáró példaként említette, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által elektronikus formában kiállított dokumentum nemhogy segítené, de még bonyolítja is a kérvényező dolgát, mivel a különböző állami, dekoncentrált intézmények azt mondják, olyant még nem láttak, nincs rajta bélyegző és aláírás, tehát nem tudják elfogadni.
Antal Árpád szerint az állami intézmények a 19–20. században rekedtek, ezért nem lehet kiépíteni a korszerű közigazgatást. Az elöljáró szerint csak akkor tud hatékonyan működni az online ügyintézés, ha azt központilag irányítják és összehangolják, hiszen ha az ország mind a 3200 önkormányzata külön informatikai rendszereket épít ki, azok nehezen lesznek összekapcsolhatóak. Antal Árpád azt szorgalmazza, hogy a kormány alakítsa ki ezt a rendszert, és adja át ingyen az önkormányzatoknak.
Hozzátette: Észtország jó példáját kellene követni, ahol ha egy gyerek megszületik, a szülőknek nem kell eljárniuk a hivatalokba, hanem kinyomtatják a születési bizonyítványt, de ott egy kártyán van a személyi, gépkocsivezetői jogosítvány, útlevél és az egészségügyi adatok is, nálunk minderre külön kártyát gyártanak. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.