Felhívás!

Ketyeg az óra!

Azok, akik tavaly munkakönyves fizetésük mellett más forrásból is jövedelemre tettek szert, még ma (szerda) éjfélig tudják benyújtani az adóbevallásukat, és ki is kell fizessék az adójukat – hívja fel a figyelmet Máthis István.

 

A Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatal (ANAF) igazgatóhelyettese szerint 7824 háromszéki adófizetőnek kell benyújtania az adóbevallását, és határidő előtt ezt 4568-an tették meg, azaz az érintettek 58,3 százaléka. Máthis István szerint az a tapasztalat, hogy sokan az utolsó percekben nyújtják be adóbevallásukat, ezért a rendszer lassabban működik. Az ANAF azt javasolja az érintetteknek, hogy az egységes adóbevallást elektronikus úton nyújtsák be, azaz az úgynevezett privát virtuális téren (Spațiul Privat Virtual – SPV) keresztül, vagy a www.e-guvernare.ro honlapon, elektronikus aláírás használatával.

A Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatal igazgatóhelyettese arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy nem elég benyújtani az adóbevallást, hanem május 25-e a vonatkozó adó befizetésének határideje is. Az adóhatóság számítása szerint az érintett háromszékieknek összesen 17,3 millió lejnyi fizetnivalója van, amiből 11,4 millió lejt ma éjfélig be kell fizessenek az államkasszába. Máthis István szerint, aki nem nyújtja be adónyilatkozatát és nem fizeti ki adóját, az jövő hónapban első lépésként felszólítást kap, majd az adóhivatal elindítja a kényszervégrehajtást, és zárolja a bankszámlákat. Ugyanakkor van arra lehetőség, hogy felkeressék a pénzügyi hivatalt, és kérjenek 12 hónapra büntetőkamat-mentes részletfizetési lehetőséget.

Ugyancsak május 25-ig lehet felajánlani a már befizetett személyi jövedelemadó 3,5 százalékát civil szervezeteknek és egyházaknak – hívja fel a figyelmet Máthis István. Aki nem él ezzel a lehetőséggel, az államkasszában hagyja a jótékony célokra felajánlható összeget. Tavaly 15 ezer háromszéki ajánlotta fel adója egy részét, és többen éltek a lehetőséggel, és úgy töltötték ki a 230-as formanyomtatványt, hogy 2 évre rendelkeztek a 3,5 százalékról. Ők most nem kell tegyenek semmit. Máthis István szerint idén 8600 háromszéki ajánlotta fel adója egy részét civil szervezeteknek, ám abban bíznak, hogy ma éjfélig számuk növekszik, ugyanis a civil szervezetek megtehetik, hogy papíron összegyűjtik az adófelajánlásokat, és azokat online feltöltik az adóhatóság platformjára.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.