Felhívás!

Jön a viharadó?

Jön a viharadó? Gazdaság

Az elmúlt évek válságai, így a koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések, újabban a háborús helyzet nem csak károkat okoztak, hanem egyes ágazatoknak nem várt nyereséget is eredményeztek – állapította meg Miklós Zoltán.

A háromszéki RMDSZ-képviselő a válságból konjunkturális hasznot húzó ágazatok megadózására tett javaslatot, és elképzelése szerint az extraprofit adóból befolyt összeget az állam a válság károsultjainak megsegítésére fordíthatná, például fedezhetné belőle az energiaárak kompenzációját vagy az esetleges üzemanyagár befagyasztást. A képviselőház Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának tagja „viharadónak” vagy „windfall tax-nak” nevezte az adót, mivel magyarázata szerint „a vihar egyeseknek lefújja a házuk tetejét, másoknak ugyanaz a vihar lehetőséget és nem várt nyereséget fúj be az udvarukba”.

Miklós Zoltán lapunknak elmondta, a járvány és a háborús helyzetben „kedvező volt a széljárás” a gyógyszeripar, a magán egészségügyi ellátás, az energia- és üzemanyagipar, a bankok és biztosítók, a futárszolgálatok, a telekommunikációs vállalatok és a szerencsejátékok számára.

Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa szerint a „viharadó” jól mérhető és méltányos. Javaslata szerint időszakos jelleggel, 2023–ban és 2024-ben kellene alkalmazni. Bevezetéséről tárgyalnak a kormánykoalícióban, és ahhoz, hogy jövő évtől lehessen alkalmazni, június 30-ig döntést kell szülessen róla.

Miklós Zoltán szerint a „viharadó” kiszámításához megvizsgálnák, hogy az érintett ágazatokban a válság előtt, azaz 2018-hoz és 2019-hez képest 2020-ban és 2021-ben mennyivel nőtt az üzleti forgalom és jövedelmezőség, amit súlyoznának az alkalmazottak számának alakulásával.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. június 22., 5:46
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Miklós Zoltán figyelmébe ajánlanám a következőt,ne azt fontolgatja miként lehetne minél több adót ki csikarni a valalkozotol?És és ra fogni a jarvanyra,mert amíg sok valalkozo a Covid19 alatt arra kényszerült,hogy meg szuntesse a tevékenységét.Es persze ettől még be kellet fizese az adót.Erdekes módon Ön és az RMDSZ továbbra is folytatta a tevékenységét, egy napra se állt le se az adohivatal se a parlament.

 • User
  Dátum: 2022. június 22., 9:21
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Hát a Black Rock és a Vanguard ezt a húzást nem fogja a csicskáknak megengedni. A gyógyszeripar diktál az egész világon, lásd kovid terror, rájuk nem fog tudni senki extraprofit adót kivetni, mert másnap csomagolhat, a világ egy jó ideje így működik.

 • User
  Dátum: 2022. június 22., 9:16
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Igazi szakembör!😁 Nekem is vannak 5leteim, hogy mit is tennék veletek politikusokkal! Igaz jönne a következő Xarrágó társaság! Vezetésével az ipari park is csak topogott!!!
  Igen vannak nyertesek, őket nem árt szorongatni, de nem fog menni! A gyógyszeriparban kezdhetné a reklámok betíltásával, a termékek hatóanyagainak vizsgálatával, előállítási költség/ ár!!! Ja, h nem meri?!
  Üzemanyag árak balekom!! Mit tettetek?! Semmit! Vannak viszhangok mint fingás után, de konkrét megoldás semmi!!!
  Mit tettetek értünk?!