Felhívás!

Kötelező e-számlázás

Kötelező e-számlázás Gazdaság

Az adóhatóság azonnal látni akarja az adóelkerülés szempontjából kockázatosnak tartott áruk és szolgáltatások mozgását, valamint a cégek és közintézmények közti ügyleteket, ezért ezekre a tevékenységekre július 1-től kötelezővé válik az úgynevezett e-számlázás alkalmazása.

Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint a jövő hónaptól kötelezővé váló rendszer azt jelenti, hogy a felsorolt tevékenységekre kiállított számlákat a cégvezetőnek elektronikusan kell aláírnia, és azt azonnal feltöltenie az e-facturare nevű online nyilvántartási rendszerbe, így az adóhatóság (ANAF) valós időben ráláthat a pénzmozgásokra. Ez viszont azt feltételezi, hogy érintett vállalkozók mihamarabb be kell szerezzék az elektronikus aláírást, másrészt érdemes korszerűsíteniük számlázási és nyilvántartási rendszereiket, mert a korszerű könyvviteli programok lehetővé teszik, hogy egy gombnyomásra az e-számla rendszerbe kerüljön, de más előnyei is vannak a digitalizálásnak.

Debreczeni úgy véli július 1-től kötelező lesz egyrészt a cégek és közintézmények közötti ügyletekre az e-számla kiállítása, másrészt a cégek egymás közt kötelezően e-számla-rendszerben kell dolgozzanak az olyan magas adócsalási kockázatot jelentő termékek esetében mint a zöldség–gyümölcs, ásványvíz, szeszes italok, új építkezések, homok–kavics, készruha és lábbeli. Bár az elmúlt időszakban volt lehetőség kipróbálni az e-számla-rendszert, a tapasztalatok szerint sok kis cég még nincs felkészülve arra, hogy elektronikus számlát kell kiállítania és azt feltöltenie az adóhatóság rendszerébe. Sok vállalkozó nem is értesült arról, hogy ha közintézményekkel dolgozik együtt, akkor júliustól elektronikus számlát kell kiállítania, ellenkező esetben azok nem fognak fizetni a termékért vagy szolgáltatásért.

A közintézmény egy széles skála, hiszen ide tartoznak a polgármesteri hivatalok, az önkormányzatok alárendelt intézményei, a művelődési, sport-, vagy szabadidős létesítmények is. Ezek rengeteg adás-vételt bonyolítanak le a magánszférával, például papírt, írószert, tisztálkodási szereket, különböző marketing anyagokat stb. szereznek be magáncégektől – magyarázta Debreczeni László, aki szerint az e-számla-rendszer használata a közintézményekkel szemben nemcsak a közbeszerzéssel lebonyolított szerződésekre, hanem minden tranzakcióra kötelező lesz. 

A sepsiszentgyörgyi adószakértő úgy tudja, sok kiscég vezetőjének nincs még elektronikus aláírása, mivel az adóhatóság (ANAF) által kért nyilatkozatok feltöltését a Privát Virtuális Térbe (SPV) a könyvelőikre bízták, akiknek már van elektronikus aláírása. Az e-számlázást viszont már nem lehet a könyvelőkre terhelni, véli Debreczeni, aki szerint világos határokat kell meghúzni, a számlák kiállítása a cégvezető felelőssége kell maradjon, a számla felvezetése a könnyviteli rendszerbe pedig a könyvelési szakember feladata.

A lapunk által megszólaltatott gazdasági szakember azt tanácsolja, hogy ez alkalommal a vállalkozók vizsgálják meg, hogy jelenlegi könyvviteli rendszerük lehetővé teszi-e az e-számlázást. Bár továbbra is lehet ugyan kézzel írott, vagy egyszerű programmal kiállítani a számlát, majd azt egyenként feltölteni az adóhatóság e-számla-rendszerébe, ám a mostani jó alkalom lehet arra, hogy digitalizálják a nyilvántartásukat. Például érdemes telepíteni egy felhőalapú könyvviteli rendszert, amihez egyaránt hozzáfér a cégvezető, a könyvelő, és amiben egy kattintással feltölthető az adóhatóság rendszerébe is a számla – mondta Debreczeni, hozzátéve: már nem előnyös számítógépes programmal kiállítani a számlát, majd azt kinyomtatva, aláírva és pecsételve átadni az ügyfélnek. Egyrészt azért mert a pecsét és fizikai aláírás már nem kötelező, ám ha így járnak el, akkor az elsőként nyomtatott és aláírt, papír alapú számla számít eredetinek, minden más példány csak másolat. Ha viszont a számlát elektronikusan aláírva elmentik egy adatbázisba, az eredetinek számít, ha kéri az ellenőr. Debreczeni László szerint meg kellene szűnnie a kézi számlázásnak, a pecsétnek és a fizikai aláírásnak, hiszen az a cél, hogy a dokumentumokat lehessen elmenteni, és ha szükséges, bármikor, bármennyi példányban kinyomtatni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások