Felhívás!

Jól fizető kötelező biztosítás kell

A kormány várhatóan márciusban fogadja el a jelenleg közvitán lévő törvénytervezetet, amely új alapokra helyezné a kötelező gépjármű-biztosítás (RCA) piacát, és jelentősen megváltoztatná a gépjármű-tulajdonosok viszonyulását ehhez a kötvényhez.

Jelenleg az RCA a legfurcsább biztosítási termék, hiszen a többi biztosítással ellentétben ezt az ügyfél nem magának vásárolja, inkább csak azért, hogy legyen egy papír, amit fel lehet mutatni, ha kéri a rendőr, állapította meg Birtalan József. A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) tagja szerint a kötelező gépjármű-biztosítás esetében jelenleg a vásárlót nem érdekli a minőség, ezért a többség a legolcsóbb ajánlat alapján dönt. A pénzügyi szakértő abban bízik, hogy a közvetlen elszámolás lehetőségének bevezetésével változik az érintettek viszonyulása és megfontoltabban, a saját érdeküket figyelembe véve vásárolnak RCA kötvényt.

A törvénymódosítás leginkább abban érinti a lakosságot és a cégeket, hogy bevezeti a közvetlen elszámolás lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy közúti balesetben az áldozat kárát a saját biztosítója téríti meg, nem pedig a balesetet okozó fél biztosítója, és a két biztosító elszámol egymás között. Bár eddig is volt erre lehetőség, de átlag húsz százalékos felárat kellett érte fizetni, a törvénymódosítás viszont kötelezővé teszi a biztosítók számára, hogy felajánlják a lehetőséget ügyfeleiknek.

Birtalan József szerint a közvetlen elszámolásnak öt feltétele lesz: a közúti baleset Romániában történt, a balesetben érintett minden gépkocsi Romániában van bejegyezve, és mindegyiknek van érvényes biztosítása a baleset időpontjában, illetve a balesetben csak gépkocsikban keletkezett kár. A szakértő szerint az új rendszer által felgyorsulhat a kárrendezés, illetve 10-12 százalékkal nőhet az RCA ára, mert az ügyfelek tudatosabban döntenek, hiszen megéri minőséget vásárolni. Az árak idővel csökkenhetnek is a biztosítási piac önszabályozási folyamatának eredményeként.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.