Felhívás!

Jelentős mértékben elmaradt a várakozásoktól a román gazdaság tavalyi növekedése

Jelentős mértékben elmaradt a várakozásoktól a román gazdaság tavalyi növekedése Gazdaság

Jelentős mértékben elmaradt a várakozásoktól a tavalyi román gazdasági növekedés, amely 5,6 százalék volt a korábban remélt 7 százalékhoz képest – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet.

A statisztikai intézet tavalyi negyedik negyedévre és egész évre vonatkozó gyorsjelentése szerint a tavalyi utolsó negyedévben a román bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez mérten.

Éves összevetésben a tavalyi negyedik negyedévben a nyers adatok szerint a román GDP 2,2 százalékkal volt nagyobb, mint 2020 azonos időszakában, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 2,7 százalék volt.

A statisztikai intézet módosításokat is végrehajtott, így az első három negyedév szezonálisan és naptárhatással kiigazított értékét az előző negyedévekhez képest csökkentette. A módosítások szerint a tavalyi első negyedévben 2 százalékkal nőtt a román gazdaság 2020 utolsó negyedévéhez mérten, a második negyedévben 1,1 százalékos bővülést jegyeztek az első negyedévhez viszonyítva, míg a harmadik negyedévben 0,1 százalék volt a bővülés a második negyedévhez képest.

A kormány az első féléves adatok után 7 százalékos gazdasági növekedésre számított, de az év második felében a növekedést lassította a koronavírus-járvány ötödik hulláma, amely Romániában már szeptembertől szükségessé tette a korlátozó intézkedések visszavezetését. A román jegybank tavaly év végén figyelmeztetett, hogy az utolsó negyedévben lassult a növekedés, de így is például az Európai Bizottság 6,3 százalékos növekedésre számított a 2021. évre.

A kormány az idén 4,6 százalékos gazdasági növekedést remél.

Az EU-ban csak Ausztria, Németország, Románia és Lettország gazdasága csökkent a tavalyi negyedik negyedévben

Az Európai Unió tagállamai közül csak Ausztria, Németország, Románia és Lettország jelentett gazdasági visszaesést 2021 negyedik negyedévére az előző negyedévhez képest – közölte kedden az Európai Statisztikai Hivatal.

Az Eurostat szerint az Európai Unióban átlagban 0,4 százalékkal, az eurózóna országaiban átlagban 0,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 2021 negyedik negyedévében az előző három hónaphoz mérten, amikor 2,2, illetve 2,3 százalékos bővülést jegyeztek.

A legnagyobb növekedést a tavalyi utolsó negyedévben Magyarországon (2,1%) és Spanyolországban (2%) jegyezték, visszaesést csak Ausztria (mínusz 2,2%), Németország (mínusz 0,7%), Románia (mínusz 0,5%) és Lettország (mínusz 0,1%) jelentett.

Az Eurostat előzetes becslései értelmében a szezonálisan kiigazított adatok szerint 2021-ben 5,2 százalékkal nőtt mind az EU, mind az eurózóna GDP-je.

2021 negyedik negyedévében 2020 azonos időszakához képest a bruttó hazai termék az Európai Unióban 4,8%-kal, az euróövezetben pedig 4,6%-kal nőtt, miután 2021 július-szeptemberében az EU-ban 4,1%-os, az euróövezetben pedig 3,9%-os volt a bővülés.

Valamennyi uniós ország, amelyről rendelkezésre állnak adatok, éves növekedést jelentett 2021 negyedik negyedévében, a legjelentősebb növekedést Lengyelországban (7,7%), Magyarországon (7,1%) és Olaszországban (6,4%) könyvelték el.

2021 negyedik negyedévében 2020 azonos időszakához képest Románia gazdasága 2,7%-kal nőtt, a 2021. július-szeptemberi 7,6%-os bővülést követően.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.