Felhívás!

Jelen lenni a mobilokon

Jelen lenni a mobilokon Gazdaság

Az ország lakosságának fele naponta 10–15 alkalommal követi okostelefonon az eseményeket, köztük ott vannak a vállalkozók lehetséges ügyfelei, ezért ma már elengedhetetlen a cégek online jelenléte. A közösségi médiában való kommunikáció és marketing rejtelmeibe vezették be az érdeklődő háromszéki vállalkozókat a sepsiszentgyörgyi InnoHub közösségi térben szervezett workshop előadói. Az Erdélyi Fiatal Vállalkozók Szövetsége (YEAT) ezzel csatlakozott a Startup Week nevű rendezvénysorozathoz.

A közösségi oldalakon érdemes márkát és közösséget építeni, terméket vagy szolgáltatást értékesíteni, hívta fel a figyelmet Barabás Frici. A sepsiszentgyörgyi onlinemarketing-szakember adatokkal érzékeltette az online jelenlét fontosságát: Romániában 9,6 millió Facebook-felhasználó van, 7 millióan követik a YouTube videómegosztót, 2,6 millióan használják az Instagramot és 200 ezren a Snapchatet. A szakember szerint most, amikor az emberek naponta többször okostelefonjukon követik az eseményeket, a vállalkozásoknak is jelen kell lenniük a potenciális ügyfeleik telefonjaiban. Ezzel szemben legtöbb esetben a cégek online jelenléte abban merül ki, hogy létrehozzák a cég Facebook-oldalát, de azon nem osztanak meg rendszeresen tartalmakat.

A Facebook óriási adatbázist készített felhasználóiról, és az információkat mindenki önszántából osztotta meg a közösségi oldallal, emellett az informatikai óriáscégek követik a felhasználók tevékenységét és szokásait, ezért fordul elő gyakran, hogy olyan termék vagy szolgáltatás reklámjával találkozunk, amire éppen szükségünk van. Mindez ijesztő, de az onlinemarketing-szakemberek számára hasznos, véli Barabás Frici, aki szerint a Facebookon 600 szűrő alapján lehet pontosan eljutni egy adott célközönséghez. A szakértő szerint a közösségi média gondja, hogy az emberek a hagyományos médiát, az újságot, rádiót és televíziót tekintik hiteles forrásnak.

Magyari Attila onlinemarketing-szakember arra világított rá, hogy az online hirdetést javasolt a vállalkozás számára fontos célcsoportra szűkíteni, ehhez viszont ismerni kell a célközönséget, annak szokásait és igényeit. Ugyanakkor a vállalkozás Facebook-oldalán nem szabad kizárólag fizetett hirdetések révén kommunikálni, hanem rendszeresen, érdekes tartalmakat is meg kell ott osztani. Tapasztalatok szerint az átlag felhasználó naponta 3,5 órát tölt közösségi oldalakon, e tekintetben a legforgalmasabb a reggel felkelés utáni időszak és délután, a munka utáni időszak, ekkorra érdemes időzíteni a tartalomközlést is.

Gábor Balázs kommunikációs tanácsadó a vállalkozások sajtóba való bekerülésének lehetőségeit ismertetve rámutatott, hogy hírértéke kell legyen tevékenységüknek, ehhez pedig érdekes tartalmat, érdekes kommunikációt kell biztosítani és ehhez érdekes embereket kell kapcsolni. Újabban sokan használnak úgynevezett „influencereket”, vagyis olyan közismert véleményformálókat, akik népszerűsítenek egy adott terméket vagy szolgáltatást, rájuk viszont valóban jó minőségű dolgokat szabad bízni, mert általában nem szeretnek hazudni.

Kállai Emanuel e-kereskedelem szakértő szerint a webáruházak működtetőinek csak rövid távon érdemes beállniuk az árversenybe, hosszú távon tanácsosabb többletszolgáltatást kínálni vagy rávilágítani, hogy miért érdemes magasabb áron megvásárolni az adott terméket. A hazai vásárlókra jellemző, hogy utánvéttel szeretnek fizetni, mivel tapasztalatuk szerint a webáruház hamarabb kézbesíti a terméket, de szeretik fizetés előtt kézbe venni a terméket. Kállai szerint a webáruházaknak érdemes nyitni az 50 fölötti korosztály irányába is, mivel egyre nagyobb arányban vannak jelen az interneten és nagy fogyasztói tömeget képviselnek. A Startup Week rendezvénysorozatról részletes tájékoztatást a stgeorge.startupweek.co oldalon találnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.