Felhívás!

Iohannis és Orban hatalmas lehetőséget látnak az Európai Uniótól lehívható 80 milliárd euróban

Iohannis és Orban hatalmas lehetőséget látnak az Európai Uniótól lehívható 80 milliárd euróban Gazdaság

Klaus Iohannis államfő és Ludovic Orban miniszterelnök nemcsak a gazdaság újraindítására, hanem az ország újjáépítésére alkalmas “hatalmas lehetőséget” lát abban a csaknem 80 milliárd euróban, amelyet az Európai Uniótól hívhat le Románia a következő években.

Az államfő szerdán a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel és az európai alapokért felelős miniszterrel egyeztetett az 2021-27-es uniós költségvetésről és a gazdasági helyreállítási alapról, amelyekről a hétfőn lezárult négynapos EU-csúcson született megállapodás. Ezt követő sajtónyilatkozatában Iohannis rámutatott: a két forrásból Romániának 80 milliárd euró áll rendelkezésére, amiből mind a gazdaság fellendítésére, mind az infrastruktúra és közszolgáltatások újjáépítésére lehetősége lesz.

Ahhoz, hogy Románia valóban felhasználhassa ezt a pénzt, ne csak elméletileg rendelkezzék vele, szilárd, jó és megvalósítható tervet kell kidolgozni – figyelmeztetett az államfő.

Iohannis kifejtette: a 80 milliárd eurós összeg nagyobbik része az Európai Unió 2021-2027-es költségvetésének része. Ezeknek az összegeknek a lehívásához országos tervre van szükség, amelyen már év elejétől dolgozik a kormány és az “utolsó simításokat végzik rajta”.

A koronavírus-járvány kapcsán létrehozott, a válság hatásainak enyhítését célzó helyreállítási alapból 34 milliárd euró jut Romániának. Ezt a pénzt hamarabb kell elkölteni, és Romániának októberig be kell mutatnia az Európai Bizottság előtt a gazdaság újraindításának tervét – magyarázta az államfő.

Ludovic Orban miniszterelnök a szerdai kormányülés elején úgy értékelte: a Iohannis által Brüsszelben folytatott tárgyalások eredményeképp Románia olyan esélyt kapott, amely talán “egyszer adódik egy nemzedék számára”, hiszen akkora összegről van szó, amelyről “nem is álmodtak”.

A kormányfő arra figyelmeztette minisztereit: a hónap végéig határozzák meg, hogy saját ágazatukban milyen projektek pénzelhetők európai alapokból. A helyreállítási alapból Romániának szánt 16,7 milliárd eurónyi vissza nem téritendő keret és a 16,8 milliárd eurónyi hitel hetven százalékát az első két évben kell elkölteni, rendeltetésükről pedig legkésőbb október elsejéig meg kell állapodni az Európai Bizottsággal – magyarázta Orban.

A Nemzeti Liberális Párt július elsején “Újjáépítjük Romániát” címmel több mint 100 milliárd euróra rugó, tíz évre szóló gazdaságfejlesztési programot tett közzé a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannis jelenlétében. A baloldali parlamenti többség szerint a kormánypárt az idei helyhatósági és parlamenti választásokra készülve “nagyszabású, megalapozatlan ígéretekkel dobálózik”, ahelyett, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került embereken segítene.

“Kérdezték, hogy honnan lesz százmillió eurónk mindarra, amit véghez akarunk vinni. Nos, tudtuk, hogy ez a pénz rendelkezésünkre fog állni. Íme, erre alapozunk, az Európai Uniótól kapott 80 milliárd euróra” – mondta szerdán a román miniszterelnök.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások