Felhívás!

Iohannis: az állami beruházások fontos szerepet töltenek be a gazdaság újraindításában

Iohannis: az állami beruházások fontos szerepet töltenek be a gazdaság újraindításában Gazdaság

A koronavírus-járványt követő időszak gazdasági fellendítését célzó projekt egyik célkitűzését a “masszív” közberuházások jelentik, és ebben a folyamatban jelentős hangsúlyt fognak fektetni a romániai termékekre, jelentette ki kedden Klaus Iohannis államelnök.

Iohannis szerint állami beruházásokat akarnak eszközölni minden ágazatban, az energetikai szektorral kezdve a szállításon át az egészségügyig.

“Gyakorlatilag Románia újjáépítési projektjéről van szó. A minőségi román termékek támogatására különösen oda fogunk figyelni, és jelentős befektetéseket fogunk támogatni olyan stratégiai fontosságú gazdasági területeken, mint a mezőgazdaság, energiabiztonság és egészségügy” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában.

A kormány megegyezett az Európai Bizottsággal, hogy a jelenleg Románia rendelkezésére álló minden vissza nem térítendő uniós alapot átirányíthassanak a vállalatok támogatására létrehozott programokra és a nagy szállítási és távközlési infrastruktúra-projektekre, tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fokozatosan fogják megnyitni az új koronavírus-járvány által sújtott gazdasági ágazatokat, az első számú prioritást azonban a román állampolgárok egészségének védelme jelenti.

Az államfő szerint május 14-e, a szükségállapot lejárta után továbbra is érvényben marad a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak járulékának a kifizetésére nyújtott állami támogatás, de új, a rugalmas munkavégzésre irányuló intézkedéseket is be fognak vezetni, amelyek lehetővé teszik a járvány által közvetlenül, vagy közvetve érintett szektorokban a tevékenység újraindítását.

Kifejtette, “a vállalkozóknak reális gondokat okozott a járvány, és nem lehet őket magukra hagyni, szükségük van a hatóságok támogatására”. Hangsúlyozta azonban, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amelyek biztonságos körülményeket szavatolnak a gazdasági tevékenységet újrakezdő minden egyes alkalmazottnak.

“A veszély, sajnálatos módon, nem múlt el, és nincsenek biztató adatok arra nézve, hogy a vírus magától eltűnik a közeljövőben. Emiatt csak fokozatosan fogjuk újraindítani a tevékenységet a vendéglőkben, szállodákban, a turizmus és a szolgáltatások ágazatában, az egészségügyi szabályok és intézkedések szigorú betartása mellett” – nyomatékosított Iohannis.

Kifejtette ugyanakkor, hogy érvényben maradnak a kis- és középvállalkozóknak szánt állami támogatás-programok, de ki akarnak dolgozni hasonló támogatásokat a járvány által érintett nagyvállalatoknak is, tekintve, hogy ezek hozzájárulása alapvetően fontos a gazdaság újraindításához.

Klaus Iohannis államelnök kedden az üzleti szféra képviselőivel tartott megbeszélést a gazdaság újraindításának témájában.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. május 6., 10:58
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Spárgára fel Székelyföd…annyi potyóka úgy sem kell már,nem munkaerőt küld majd Németországba ,hanem spárgát

    .repülővel hogy még friss legyen.