Hirdetés
Hirdetés

Források: elhalaszthatják a szeptemberre tervezett, 40 százalékos nyugdíjemelést

Források: elhalaszthatják a szeptemberre tervezett, 40 százalékos nyugdíjemelést Gazdaság

A szeptember elsejétől esedékes, 40 százalékos nyugdíjemelés elhalasztását fontolgatja a kormány a koronavírus okozta gazdasági válság miatt – nyilatkozták a G4Mediának politikai források.

Hirdetés
Hirdetés

A jelentős nyugdíjemelést előíró törvényt tavaly szavazta meg a parlamentben a PSD – ALDE koalíció, és csupán ebben az évben 8 milliárd lejjel terhelné meg az államkasszát.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság drámaian csökkentette a költségvetés bevételeit, és jelentősen növelte a magánszektor támogatására szánt kiadásokat.

Bizonyos feltételek mellett egy kisebb arányú emelésről még dönthet a kormány – nyilatkozták az említett források.

Hétfői sajtónyilatkozatában Klaus Johannis államfő a költségvetés teljes újragondolását helyezte kilátásba, véleménye szerint ugyanis egy átfogó költségvetés-módosításra van szükség.

“Nagyon komoly a helyzet. A járvány nem csupán a közegészségügy válságát idézi elő, hanem a teljes gazdaságét, ez pedig kihat az állami büdzsére. Valószínűleg jelentősen fog növekedni a költségvetési hiány. Több pénzre van szükség az egészségügyben, de ki kell fizetni a társadalmi segélyeket, kényszerszabadsági juttatásokat, munkanélküli segélyeket is. Emiatt bonyolult lesz a büdzsé helyzete, és ez a bonyolult helyzet magától nem fog megoldódni, a kormánynak átfogó elemzést kell végeznie, fel kell mérnie újra a csökkenőfélben levő bevételeket és a növekvő költségeket” – magyarázta Johannis az államelnöki palotában.

Korábban a civil társadalom, a vállalkozói szféra, illetve az Európai Bizottság és a Költségvetési Tanács is rámutatott, hogy Románia nem engedhet meg magának egy 40%-os nyugdíjemelést, különösen most, a koronavírus-járvány idején.

(G4Media/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. április 7., 9:16
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Csak is a nyugdijakat erinti a jarvany most is az a sok akta tologato a hivatalokban akik szinten az allami budzsebol vannak fizetve , oket miert nem erinti ?? Most is a rokonizmus dominal Romaniaban .Olyan kozsegi polgarmesteri hivatalok vannak , hogy a polgarmester csaladokat es azoknak rokanait alkalmazta .Ha anyuka kataszteres akkor LEANYA informatikus munkat vegez, ha fokonyvelo akkor a sogorno adokkal foglalkozik de meg van mellete 1 penzugyes 1 penztarnok stb.stb . Ezeket kellene leellenorizzek !