Felhívás!

Foldozzák az államkasszát

Foldozzák az államkasszát Gazdaság

A hazai vállalkozói társadalom gerincét kitevő mikrovállalkozások számára előnytelen adóügyi módosításokat jelentett be a kormány. Miután az elmúlt hetekben a kormánykoalíción belül számos elképzelés fogalmazódott meg a tervezett adóügyi módosításokról, a Pénzügyminisztérium kedden közzétette az adótörvény módosítására vonatkozó, a gazdaság számos ágazatát befolyásoló tervezetét.

Ez jövő évtől jelentősen átalakítja a mikrovállalkozások rendszerét, hiszen a jelenlegi 1 millió euróról 500 ezer euróra csökken az éves bevételhatár, ameddig egy vállalat mikrovállalkozásnak minősül, és emellett a mikrovállalkozásoknak kötelező lesz legalább 1 alkalmazottat foglalkoztatni, ha továbbra is az üzleti forgalma 1 százalékát szeretné adóként fizetni. Jövőtől az alkalmazottak nélküli kiscégek profitadót kell fizessenek.

További szigorítás, hogy ha egy cégnek a tanácsadásból származó jövedelme eléri az összbevétel 20%-át, akkor kötelezően profitadó-fizetővé válik. Megszabják azt is, hogy egy cégtulajdonosnak legtöbb 3 mikrojövedelmi adófizető cége lehet, és ha a tulajdonos több mint 3 cégben legalább 25%-os részesedéssel rendelkezik, akkor eldöntheti, hogy melyik cégei lesznek profitadó-fizetőek.

Jelenleg azok a mikrocégek, amelyek törzstőkéje legalább 40 ezer lej és legalább 2 alkalmazottal rendelkeznek, kérhetik, hogy profitadó-fizetők legyenek, ám jövőtől ez a lehetőség megszűnik.

A vállalkozók jövedelmét jelentősen befolyásolja az intézkedés, miszerint a jelenlegi 5 százalékról 8 százalékra növelik az osztalékokra kivetett adót. Ugyanakkor módosulnak az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók adókedvezményei, így a jelenlegi 30 ezer lejről 10 ezer lejre csökken a felső határ, ameddig jár az adókedvezmény.

Augusztus elsejétől megszűnik a vendéglátóipari cégekre kivetett ágazatspecifikus adó és az éttermek, catering- és szállodai szolgáltatások áfakulcsa a jelenlegi 5 százalékról 9 százalékra nő. Ugyancsak augusztustól megemelik a dohánytermékek és az alkoholos italok jövedéki adóját és a cukros italok áfáját. Az intézkedésektől azt várják el, hogy idén 2,2 milliárd lejjel, jövő évben pedig további 13,4 milliárd lejjel nő az államkassza bevétele.

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.