Felhívás!

Félmilliárd ember süllyedhet szegénységbe világszerte

Félmilliárd ember süllyedhet szegénységbe világszerte Gazdaság

Világszerte félmilliárd ember süllyedhet szegénységbe a koronavírus-járvány és a gazdasági válság miatt – figyelmeztetett az Oxfam segélyszervezet.

Az Oxfam felszólította a világ vezetőit, hogy hozzanak létre gazdasági mentőcsomagot a fejlődő országok és közösségeik felszínen tartására. A kérés aktualitását a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és a G20 pénzügyminisztereinek jövő heti találkozója adja.

A segélyszervezet megbízására készült jelentés szerint 6-8 százalékkal emelkedhet a szegénységi ráta a 2018-as szinthez képest.

„Mindez egy évtizeddel visszavetheti a szegénység elleni harcot, sőt, Fekete-Afrika, a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes régióiban akár 30 évvel is” – áll a londoni King’s College és az Ausztrál Nemzeti Egyetem által készített jelentésben. Ha a járvány miatti gazdasági visszaesés következtében 20 százalékkal csökkennek a jövedelmek, azzal további 548 millió ember kerülhet a napi 5,5 dolláros (1815 forintos) küszöb alá.

Az Oxfam azt javasolja, hogy pénzügyi segélyekkel, a kisvállalkozások támogatásával és szegény országok tartozásainak felfüggesztésével kezeljék a nehézségeket. A szervezet szerint emellett az IMF-nek egy ezermilliárd dolláros pénzügyi ösztönzővel kellene hozzájárulnia a problémák megoldásához. Az Oxfam felszólította a gazdag országokat, hogy növeljék a legszegényebb államok támogatását célzó segélyeket, és vezessenek be rendkívüli szolidaritási adókat.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.