Felhívás!

Fejlődő piac besorolást kapott Románia, az előrelépést az államfő és a miniszterelnök is értékelte

Fejlődő piac besorolást kapott Románia, az előrelépést az államfő és a miniszterelnök is értékelte Gazdaság

Az FTSE Russel, a tőzsdei indexek és a kapcsolódó adatszolgáltatások brit szolgáltatója az úgynevezett határpiaci kategóriából fejlődő piaci kategóriába sorolta át Romániát. Az alkalomból a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) tartott hétfői eseményen a kormányfő és a pénzügyminiszter személyesen jelen volt, az államfő üzenetét pedig Cosmin Marinescu elnöki tanácsos tolmácsolta.

Klaus Iohannis “történelmi pillanatnak” nevezte az eseményt, hangsúlyozva: ez az ország “gazdasági fejlődési potenciáljának megerősítését” jelenti.

“Az a tény, hogy Románia ma a fejlődő piac státuszba került, a Bukaresti Értéktőzsde pozitív fejlődését mutatja, ami álláspontom szerint még mindig szerény előrelépés, ezért a kormánynak az a szándéka, hogy továbbra is támogassa a tőkepiac fejlődését” – hangoztatta beszédében Ludovic Orban miniszterelnök.

Florin Cîţu pénzügyminiszter szerint a fejlődő piaci státusz annyit jelent, hogy Románia “egy kattintásnyi távolságra kerül’ több milliárd eurótól, ezért az esemény ‘az ország európai uniós csatlakozásával egyenértékű”.

Radu Hanga, a BVB elnöke úgy értékelte, hogy ezzel nemcsak a hazai tőkepiac, hanem az egész romániai vállalkozói közösség “tesz egy lépést előre”.

A Bukaresti Értéktőzsdén 370 vállalatot jegyeznek, a tavalyi tranzakciók értéke csak a részvényösszetevők tekintetében megközelítette a kilencmilliárd lejt.

Az FTSE Russell globális index szolgáltató 2019. szeptember 26-án jelentette be, hogy három év monitorozás után Romániát a határpiac besorolásból fejlődő piaci státusba emeli, és a döntés 2020 szeptemberétől lép hatályba.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.