Fejlesztésben érdekeltek

Fejlesztésben érdekeltek Gazdaság

Székelyföld és Erdély legjelentősebb informatikai fórumát szervezik jövő héten Sepsiszentgyörgyön. Október 18. és 20-a között zajlik az 5. Székelyföldi Informatikai és Innovációs Konferencia, amelyre olyan közismert előadókat hívtak meg, akik nemcsak érdeklődnek a digitális technológia iránt, de alakítják is azt, és bemutatják a legújabb ágazati trendeket, a sikeresen működő innovatív modelleket, hozzájárulva Székelyföld társadalmi és gazdasági fellendítéséhez.

 A mintegy 40 székelyföldi informatikai vállalkozót tömörítő IT Plus Klaszter által kezdeményezett Digitális Székelyföld projekt célja kiaknázni a digitális technológia lehetőségét, ezt a tudást pedig Székelyföld fejlesztésére fordítani, mondta el lapunk érdeklődésére Csóka Imola.  Az informatikai klaszter irodavezetője rámutatott, hogy első ránézésre távolinak tűnhet a digitalizációról, technológiáról szóló rendezvény, bonyolult kódokat és olyan programozókat képzelhetnek el, akik számunkra idegen nyelvet beszélnek, de valójában nem annyira távoli a téma, ha arra gondolunk, mennyire átszövi életünket a digitalizáció, hiszen mindig zsebünkben van az okostelefon olyan applikációkkal, amelyek egy részét helyi fiatalok tervezték, vagy az online számlafizetési lehetőségek, amelyek mögött is sok székelyföldi vállalkozás áll. A sepsiszentgyörgyi konferencia célja, hogy felmutassák a Székelyföldön jelen lévő tudást, másrészt hazahozzák azokat a külföldön dolgozó székelyföldi szakembereket, akik szívesen segítenek a térség fejlesztésében.

Igyekeznek bevonni a háromszéki diákokat is, így jövő szerdán a Turulmadár Ifjúsági Iroda és a Gnome Design közösen szervez egy programozói versenyt (lásd a 4. oldalon). Ugyanaznap a Művész Mozi épületében kezdődik a konferencia, amelyen ingyenes a részvétel, mondta Csóka Imola, aki szerint szó lesz a Román Nemzeti Bank épületébe tervezett Design Bankról, amely olyan co-working iroda, ahol fiatal informatikai es designer szakemberek együtt dolgoznak és ötletelnek. Emellett fiatal IT-vállalkozók bemutatják saját fejlesztésű applikációikat, így a Székelyföldi Legendáriumhoz kapcsolható Nagyapót vagy a Székhelyek projektet, és a Digitális Székelyföld platformot. Szó esik még arról is, hogy miként kell szellemi tulajdonként levédetni egy saját számítógépes programot.

Az IT és Innovációs konferenciára meghívtak politikai és önkormányzati döntéshozókat, piacvezető vállalkozások menedzsereit, oktatási intézmények képviselőit, hogy közösen vitassák meg a digitális Székelyföld projektet, illetve szó esik arról is, hogy miként tudja segíteni az agráriumot az informatikai ágazat, illetve lesz egy technikai jellegű szakmai előadássorozat, kimondottan programozóknak. A konferencián részt vesz Deutsch Tamás EP-képviselő, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, Gagyi Benedek, a magyarországi alapítású, amerikai székhelyű Logmein fejlesztője, Barabás László, a világ egyik vezető szakmai szolgáltatásokat nyújtó Accenture Digital rendszertervezője. A három nap alatt több mint 30 külföldi és hazai CEO mutatja be vállalkozását. Ami közös bennük és a résztvevőkben: mind kötődnek Székelyföldhöz, fejleszteni akarják, tudásukat visszaadni a térségnek.

Csóka Imola rámutatott, 5 évvel ezelőtt 30-40 résztvevővel indult a konferencia, idén már több mint 300 résztvevőre számítanak. Hozzátette: folyamatosan fejlődik az információs technológia, Románia a világpiacon kiemelkedő szerepet tölt be, Székelyföldön múlik, hogy szeretne-e ehhez csatlakozni vagy pedig lemarad. Tapasztalat az, hogy a háromszéki informatikai cégek már nem csak bérmunkát végeznek, hanem saját fejlesztésű termékeik is vannak, a klaszter tagjai a digitális világban tudnak segítséget nyújtani főként vállalkozóknak. Bíznak abban is, hogy a következő években sikerül olyan munkahelyeket létrehozni, amelyek vonzóak lesznek a külföldre távozott székely szakemberek számára és hazatérnek, hiszen egy laptopról a világ bármely részének tudnak dolgozni, miközben egy élhető térségben laknak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.