Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Érvénybe lépett kedden az új európai fogyasztóvédelmi szabályzat

Érvénybe lépett kedden az új európai fogyasztóvédelmi szabályzat Gazdaság

Az Európai Bizottság üdvözölte kedden az új uniós fogyasztóvédelmi szabályok hatálybalépését, amelyeket Didier Reynders európai igazságügyi biztos erős figyelmeztetésként határozott meg a kereskedők számára, hogy a szabályokat betartani, és nem megkerülni kell – írja Európai Bizottság közleményében.

Hirdetés
Hirdetés

Az európai fogyasztóvédelmi szabályok frissítésére szolgáló új jogalkotási csomag célja a jelenlegi uniós fogyasztóvédelmi szabályok jobb alkalmazása és korszerűsítése, összhangban a digitális fejleményekkel.

Az új fogyasztóvédelmi szabályok többek között biztosítják az online piacok nagyobb átláthatóságát: világosabbá válik, hogy a termékeket kereskedő vagy természetes személy értékesíti-e, és a hamis értékeléseket betiltják – szögezi le az Európai Bizottság nyilatkozata.

Ezentúl az eladók nem tudnak hamis árcsökkentéseket végrehajtani, és az ár-összehasonlító webhelyeknek tájékoztatniuk kell a fogyasztókat az osztályozási kritériumokról. Az új szabályok megerősítik a fogyasztók jogait azáltal is, hogy kártérítést nyújtanak a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok áldozatainak, és szankciókat alkalmaznak az EU egész területén a fogyasztókat érintő kollektív kár esetén.

A tagállamoknak 2020 januárjától kezdve két évük van arra, hogy az irányelvet átültetéssék nemzeti jogrendjükbe.

Ebben az összefüggésben Vera Jourová, az Értékek és Átláthatóság bizottság alelnöke rámutatott, hogy az új szabályok csak akkor fogják megvédeni a fogyasztókat a megtévesztő kereskedőktől, ha a tagállamok gyorsan alkalmazzák azokat.

„Az új szabályok növelik a fogyasztók védelmét a digitális világban. (…) Az EU nemet mond azokra a termékekre, amelyeket azonosként árusítanak a más tagállamokban található termékekkel, amikor nyilvánvaló, hogy nem azonosak. Az új szabályok azonban csak akkor hatékonyak, ha szigorúan végrehajtják őket’ – hangoztatta Jourová.

Ezenkívül Didier Reynders, az igazságügyért felelős európai biztos figyelmeztette a kereskedőket, hogy a fogyasztói jogok megsértéséért kiszabott bírság elérheti a cég éves forgalmának 4%-át.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 8., 17:47
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Apropó fogyasztókínzás: Az Rds valami két órával ezelőtt nem tudott tartósan internetet közvetíteni, s az asztali telefonom is néma volt. Ha hamarabb nem, de az ötödik próbálkozásra válaszolt a maroktelefonomnak a technikai pult robotszolgálata. Ment kifogástalan a nyomd meg a számú gombot. Csak arra nem volt gomb, ami éppen a bajt okozta. Újrahívtam többször, de szembeköpött, azt ajánlotta pimaszul, hogy a honlapjukon rendelkezésre álló számok közül hívjak egyet, ha nem boldogulok vagy nem egyezek a robottal. Melyik felhőben van a honlapjuk, ha nem szolgál az internet, hol láthatom a honlapjukat számaikkal együtt, hiányzó szolgáltatásból kifolyólag. Az asztali telefon is tovább némult vadgalamb. Lacikám, nézz le, ejts értünk egy pár érző könnyet! EMLÉKKÉ LESZ, a becsületesnek indult nemes jószándékú vállalatod az ebek harmincadára jut. Nemsokára.