Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Építők és önkormányzatok között

Építők és önkormányzatok között Gazdaság

Országszerte elakadtak a közberuházások, miután a kormány 3000 lejre emelte az építkezési ágazatban érvényes minimálbért, viszont késve szabályozta, hogy a korábban megkötött kivitelezési szerződéseket miként kell aktualizálni. A tavaly megkötött szerződések alapján ugyanis a cégek nem voltak hajlandók elkezdeni a munkát.

Hirdetés
Hirdetés

Az építők arra hivatkoztak, hogy az ágazati minimálbéremelés előtt adott árajánlataik nem tarthatóak, mivel megemelkedtek bérköltségeik. Ezt a helyzetet nemrég megpróbálta feloldani a Közbeszerzési Hatóság rendelete, amely szerint a már meglévő szerződéseket a korábbi 1900 lejes és az új 3000 lejes minimálbér közti különbséggel lehet aktualizálni. Az építő cégek egy része azonban nem hajlandó ezt elfogadni, mivel magyarázatuk szerint a minimálbér-emeléssel arányosan emelték a többi alkalmazott fizetését is, ezért meglátásuk szerint a teljes béremelést bele kellene foglalni az új szerződésekbe.

Sepsiszentgyörgyön is gondot okoz a patthelyzet, hiszen emiatt késik például a Kós Károly és az Ág utcák korszerűsítése, vagy a Kisstadion építésének folytatása, mutatott rá Antal Árpád. A polgármester szerint vannak kivitelező cégek, amelyek elfogadták a Közbeszerzési Hatóság rendelete értelmében kiegészített szerződéseket, mások pedig akadékoskodnak, és akár 56 százalékos emelést kérnek. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat felbontaná a szerződést azokkal a cégekkel, amelyek nem hajlandóak elkezdeni a rájuk bízott munkálatokat. Antal Árpád arra kérte a pénzügyi és a fejlesztési minisztériumok vezetőit, adjanak ki egyértelmű utasítást arra, hogy ha egy kivitelező nem hajlandó elfogadni az önkormányzat új ajánlatát, záros határidőn belül bonthassák fel vele a szerződést. A polgármester abban bízik, ha a kormány lehetőséget nyújt a szerződés felbontására, a vállalkozók jobb belátásra térnek, megértik, hogy nem húzhatják az időt, és elfogadják a méltányos ajánlatot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük