Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Áfacsökkentéssel ösztönöznék

Áfacsökkentéssel ösztönöznék Gazdaság

A jelenlegi 9 százalékról 5 százalékra csökkenti a hagyományos és bioélelmiszerek áfáját a kormány. Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint egyre nagyobb a kereslet a jó minőségű, egészséges termékek iránt, és a kormány az egészséges termékek fogyasztásához, illetve ezen termékek árának csökkenéséhez az áfa mérséklésével kíván hozzájárulni.

Hirdetés
Hirdetés

Az általunk megkérdezett vállalkozók és szakemberek szerint az adó csökkentése valóban lendületet adhat a hagyományos és biotermékek fogyasztásának, kifehérítheti az ágazatot, azt viszont nem tartják valószínűnek, hogy csökkennének az árak. 

A háromszéki Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András abban látja az intézkedés jótékony hatását, hogy ösztönzően hat, és többen kezdenek hagyományos termékek előállításával foglalkozni. Például ha egy cég átlagos kenyeret süt, megfontolja, hogy beemeli kínálatába a hagyományos vagy bio recept alapján készített terméket, mert ezáltal kevesebb adót kell fizetnie. Másrészt kifehérítheti ezt a tevékenységet, hiszen ha valaki házikenyeret süt és feketén értékesíti, az a csökkentett áfa miatt talán megfontolja, hogy érdemesebb törvényesen forgalmazni termékét. Édler András szerint eláraszthatják a piacot a külföldi biotermékek, mivel az áfacsökkentés az importőrökre is érvényes, nem csak a hazai termelőkre.

A háromszéki Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba rámutatott, hogy a termelők többsége kisgazdaként tevékenykedik, és nem áfafizető, így a termékvásárokon, piacokon kínált hagyományos termékeknek nincs áfavonzata, ezért az adócsökkentés nem mutatkozhat meg az árakban. Háromszéken mintegy száz biotermelő van, és 25 hagyományos termék van bejegyezve, a legtöbb pityókás házikenyér, de vannak sajtok, lekvárok, szörpök is. 

A hagyományos termékként bejegyzett étfalvi kézműves sajtokat készítő Csutka Attila szerint a vállalkozóknak minden adócsökkentés jól jön, viszont szerinte az lenne a legnagyobb segítség az ágazatnak, ha törvénnyel köteleznék a boltokat, hogy a hagyományos és bioélelmiszereket külön polcon árulják. Magyarázata szerint ha a boltok összekeverik a többi termékkel, a vásárlóknak nem tűnik fel, hogy mi hagyományos és adalékmentes és mi nem az, nem olvassák el az összetevőket, csak azt látják, hogy egyes termékek drágábbak mint mások.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 22., 9:19
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Nagyon szép mint.mindig az ötlet az áfa csökkentése,csak a nagy baj ilyenkor ,hogy a kereskedők elnyelik ilyenkor.a különbözetet,vagyis kis idő múlva ,ha látjak hogy keresett a termék ,emelik az árakat vagy nem akcióznak/promoție/ és ugyaott van az ára , ahol az 5% előtt volt ,vagy még drágább ,mert aki megengedi magának a bió termékek vásárlását ott nem számit majd ha egy kg bió banánért 5o banival többet ad érte.