Felhívás!

Enyhén lefelé módosította a statisztikai intézet az első fél éves gazdasági növekedést

Enyhén lefelé módosította a statisztikai intézet az első fél éves gazdasági növekedést Gazdaság

Enyhén lefelé, 4,6-ról 4,5 százalékra módosította az Országos Statisztikai Intézet (INS) a bruttó hazai termék (GDP) idei második negyedévi növekedésére vonatkozó becslését.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a második negyedévre becsült GDP kevéssel meghaladta a 256 milliárd lejt.

A nyers adatok szerint a második negyedévre a tavalyi esztendő ugyanezen időszakához képest 4,4 százalékos, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 1 százalékos bővülést valószínűsítenek, akárcsak a szeptemberi jelentésben. A második félévi GDP megközelítette a 240 milliárd lejt.

A GDP szezonálisan kiigazított adatok szerinti első félévi növekedésére vonatkozó prognózisát szintén enyhén lefelé módosította az INS, ezt 4,8 százalékról 4,7 százalékra mérsékelte, a nyers adatok szerint pedig a korábbi 4,7% helyett 4,6%-os növekedést jósol.

A szezonálisan kiegyensúlyozott adatok szerint 507 milliárd, a nyers adatok szerint 441 milliárd lejre tehető az első félévi GDP.

Szerdán a Világbank 4,2%-ra módosította a román gazdaság 2019-es bővülésére vonatkozó becsléseit, ez 0,6 százalékponttal magasabb az idén júniusban előrevetítettnél.

A bukaresti hatóságok 5 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak 2019-re.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.