Felhívás!

Enyhén csökkent áprilisban a munkanélküliségi ráta

Enyhén csökkent áprilisban a munkanélküliségi ráta Gazdaság

5,7 százalékos volt a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta áprilisban, ami 0,1 százalékpontos csökkenést jelent az előző hónapban jegyzetthez (5,8%) viszonyítva – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Áprilisban 474 ezerre volt tehető a 15 és 74 év közötti munkanélküliek száma, míg egy hónappal korábban 485 ezer személy szerepelt a nyilvántartásban.

A nők körében 0,6 százalékponttal alacsonyabb volt a munkanélküliség, mint a férfiaknál (a nőknél 5,4 százalék, férfiaknál 6 százalék).

A 25 és 74 év közöttiek körében 4,6%-os munkanélküliségi rátát becsültek az idei év negyedik hónapjára (4,9% a férfiaknál és 4,2% a nőknél), ez a korosztály tette ki a munkanélküliek összlétszámának 75,4 százalékát.

Az INS megjegyzi, hogy 2021-től felülvizsgálták és az új uniós szabályzathoz igazították a munkanélküliséget érintő adatok alapjául szolgáló munkaerő-felmérés módszertanát. A módosítások jelentősen kihatnak a foglalkoztatottak és így a gazdaságilag aktív személyek számára vonatkozó becslésekre, így az idei adatok nem hasonlíthatók össze a korábban jegyzettekkel.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.