Hirdetés
Hirdetés

Energiaválságot okozott az olténiai bányászok sztrájkja

Energiaválságot okozott az olténiai bányászok sztrájkja Gazdaság

Jelentős villanyáramimportra szorul Románia az Oltenia Energetikai Komplexum bányászainak hatodik napja tartó sztrájkja miatt. Anton Anton energetikai miniszter sütörtökön tárgyalni készül a munkabeszüntetőkkel.

Sorra leálltak csütörtök reggel a rovinari-i hőerőmű egységei szénhiány miatt. Hamarosan leáll az energiatermelés a turceni-i, a craiovai és az ișalnițai hőerműnél is, mert fogytán vannak a széntartalékaik. A helyzetet az Oltenia Energetikai Komplexum bányászainak hatodik napja tartó sztrájkja idézte elő, következménye pedig az, hogy Románia jelentős villanyáramimportra szorul, mert a komplexum hőerőműi az ország energiaszükségletének egynegyedét állítják elő.

Hirdetés
Hirdetés

Olt megyében tízezer bányász sztrájkol péntek óta. A munkabeszüntetés spontánul indult az állami vállalatnál, nem a szakszervezet kezdeményezte, vezetőiben nem is bíznak az alkalmazottak. A bányászok 1600 lejes (45 százalékos) bruttó fizetésemelést és üdülési jegyeket követelnek, jelenleg a nettó bérük 2000 és 2500 lej közötti összeg.

A vállalat igazgatója, Sorin Boza legfeljebb tizenkét százalékos emelést tudott ajánlani, azt is csak a termelésben dolgozóknak – ez az ajánlatot a sztrájkolók elutasították. A Hotnews szerint Anton Anton energetikai miniszter nem volt hajlandó tárgyalni a bányászokkal a követeléseikről. Csütörtökön azonban úgy döntött, hogy a helyszínen – Târgu Jiuban – tárgyal a képviselőikkel, majd sajtótájékoztatót is tart.

(Maszol)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások