Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Eltűnő foglalkozások, ígéretes szakmák

Eltűnő foglalkozások, ígéretes szakmák Gazdaság

Meddig élnek még a ma népszerű szakmák, és mivel foglalkoznak majd a következő nemzedékek? A technológia fejlődése miatt a közeljövőben sokan kényszerülnek karrierváltásra, hiszen a szakemberek egyetértenek abban, hogy az iskolát most kezdő gyerekek többségének olyan foglalkozása lesz a jövőben, ami ma még nem is létezik. Ezzel párhuzamosan értelmetlenné válnak olyan munkakörök, amelyeket most speciálisan képzett emberek gyakorolnak.

Hirdetés
Hirdetés

Ebből a felismerésből kiindulva a Romániai Foglalkozási Jegyzék (COR) frissítését tervezi a munkaügyi minisztérium. A jelenleg érvényben lévő jegyzékben 189 olyan foglalkozás szerepel, amit senki nem végez az országban, miközben 1787 olyan szakmát űznek, amelyek Romániában nincsenek hivatalosítva, miközben már szerepelnek a foglalkozások európai osztályozásában (ESCO), mutatott rá Raluca Turcan.

Az ügyvivő munkaügyi miniszter a már gyakorolt, de a hazai foglalkozások jegyzékében nem szereplő szakmákra példaként említette a belsőépítészt, a kibernetikai biztonsági auditort, a kibernetikai biztonsági szakértőt vagy a befektetőkkel való kapcsolattartásért felelő igazgató megnevezéseket. Ezekkel szemben a jelenlegi jegyzékben még szerepelnek olyan eltűnt szakmák, mint az esernyőjavító, a harmonikaviaszoló, a zongorahúr-készítő, a cserzővarga vagy hajkötő.

Az elavult foglalkozási jegyzékről (COR) a minisztérium szakemberei egyeztettek a munkáltatók szövetségeivel is, és abban állapodtak meg, hogy egyszerűsítik az eljárást, így a munkaadók kérhetik az új szakma bejegyzését, hogy az megfeleljen a munkaerőpiac elvárásainak, másrészt a frissítéskor a jövő szakmáit is belefoglalják a jegyzékbe – ezek jelentős része a számítástechnika ágazatban szerepel. Raluca Turcan rámutatott: jelenleg nagy a szakadék az iskolában tanultak és a munkaerőpiac elvárásai között. Mivel a munkaerőpiacon a szakemberekért nemzetközi szinten zajlik a verseny, a hazai munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek (AJOFM) által indított képzéseknek igazodniuk kell az alkalmazók igényeihez. A 16-24 évesek alig 56 százaléka rendelkezik digitális kompetenciákkal, miközben az európai átlag 80 százalék. Mindez az ország teljes lakosságára levetítve alig 10 százalék, miközben az európai átlag 33 százalék.

Bár az alkalmazásokat nem akadályozza, a foglalkozások jegyzékét állandóan frissíteni kell, mert foglalkozások tűnnek el, és jelennek meg újak, fogalmazta meg Ördög Lajos. A Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője szerint tíz éve még problémát jelentett, hogy hiányoztak a jegyzékből a munkaerőpiacon elterjedt szakmák. Jelenleg előfordulhat, hogy egy rétegszakma nem szerepel a jegyzékben, ám a munkaszerződés megkötésekor a foglalkozások jegyzékében lehet találni olyan gyűjtőnevet, amibe bele lehet illeszkedni. Az informatikai-számítástechnikai ágazatra, a műszaki és gazdasági területekre is jellemzőek a szakosodások. Mivel a foglalkozási jegyzék nem frissül olyan ütemben, ahogyan a munkaerőpiac alakul, ezért az új foglalkozások gyakorlói számára az álláshirdetésekben pontosítják a munkaköri leírást, és a munkaszerződésben általánosan fogalmaznak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük