Felhívás!

Megszűrik RCA-s ügyfeleiket a biztosítók

Megszűrik RCA-s ügyfeleiket a biztosítók Gazdaság

A City Insurance fizetésképtelenné válása után a piacon maradt biztosítótársaságoknak nem akaródzik túl sok City-s ügyfelet átvenni. Mivel 3 millió ügyfélről van szó, megboríthatná egy biztosítótársaság anyagi helyzetét, ha az alacsony árak miatt sokan ugyanannál a cégnél kötnének RCA-biztosítást.

Az országban tevékenykedő biztosítók többsége eddig is magasan tartotta árait, ám a járműtulajdonosok általában a legolcsóbb kötvényeket keresik. Amit most drasztikus áremelésként érzékelünk, az annak a következménye, hogy a második legolcsóbbnak számító Euroins felhozta árait a többi biztosító szintjére, magyarázta Lőrincz Lehel, a Transilvania Bróker Biztosító ügyvezetője.

Elemzés szerint a City Insurance fizetésképtelenné válása után az Euroins maradt a legnagyobb játékos az RCA piacán. Például ennél a biztosítónál néhány hete még 590 lejbe került a hat hónapos RCA egy 25 és 30 év közötti sofőrnek, B0-ás bonus-malus besorolásban, egy 2016-os gyártású 1598 köbcentis autóra. Ez most már 1.048 lejbe kerül.

Az áremelkedés mértéke kategóriánként változik, például a tehergépkocsik esetében minden biztosító drágított; mivel a teherautók által okozott károk nagyok, ezért ódzkodnak ettől a kategóriától. Ez ahhoz vezetett, hogy ha eddig tízezer lejbe került az RCA-kötvény, most már 14 ezer lejt kérnek érte. Lényegében a biztosítótársaságok annak függvényében alakítják az áraikat, hogy mekkora szeletet akarnak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacából, mivel ez egy kockázatos üzletág.

A sepsiszentgyörgyi biztosítási bróker azt tanácsolja: aki valóban hatékony és gyors kárrendezést szeretne, választhatja a közvetlen elszámolás lehetőségét, amikor a saját biztosítója téríti meg a mások által okozott kárt. Ezért biztosítótársaságonként változóan 80 és 200 lej közti felárat kell fizetni, viszont nem kell azért aggódni, ha olyan gépkocsi okoz kárt, amelynek a biztosítása a City Insurance-nél van, és nem több hónapot kell várni a kárrendezésre.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.