Felhívás!

Előnyök és hátulütők

A mezőgazdaság és állattartás a külső tényezőknek kitett ágazat, és a gazdák körében mégsem elterjedt, hogy biztosítást kötnek terményükre vagy állataikra, bár jelentős bevételkiesést előzhetnének meg. Tánczos Barna RMDSZ-szenátor arra hívja fel a gazdák figyelmét, hogy idén lehetőség lesz mezőgazdasági biztosításra pályázni.

A tervezetet közzétették a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökség www.afir.info oldalán, és hamarosan megjelenhet a kiírás is. Eszerint a gazdák egy biztosítótársasággal köthetnek szerződést, és a teljes gazdaságukat be kell biztosítaniuk, ez esetben pedig megtérítik a kárukat szárazság-, árvíz-, jégverés-, fagy- vagy vihar-, illetve karantén-listán szereplő növény- és állatbetegségek esetében. A biztosítók a kisgazdaságok esetében a keletkezett kár 70 százalékát, a közepes és nagy gazdaságoknak a kár 55 százalékát térítik meg.

Sepsiszentgyörgyön a Safety Broker és City Insurance biztosító szakemberei tartottak eligazítást a gazdáknak. Szakértők arra biztatják a növénytermesztőket és állattartókat, éljenek a lehetőséggel és saját érdekükben pályázzanak a biztosításra. Számítások szerint egy 2000 euró értékű szarvasmarha biztosítása évente 65 euró, de ha pályáznak, a biztosított összeg 10 százalékát kell önrészként befizetni, és ha az állat elpusztul, megkapják pénzüket.

A pályázat visszássága, hogy az állatokat természeti katasztrófákra lehet biztosítani, de tűzre nem, holott nagyobb a kockázata, hogy kigyúl az istálló, és benn égnek az állatok, mint annak, hogy a tehéncsordának megárt a jégverés. Bár a pályázat a vadtámadást sem tartalmazza, az állattartók önerőből erre is köthetnek biztosítást, így ha medve- vagy farkastámadásban pusztul el az állat, a gazda megkapja annak ellenértékét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.