Felhívás!

Egyre magasabb az üzemanyagok ára

Egyre magasabb az üzemanyagok ára Gazdaság

Jelentősen drágultak az üzemanyagok az utóbbi időszakban, áruk lassan eléri az egészségügyi válsághelyzet előtti időszakban regisztráltat. Míg két héttel ezelőtt az autóvezetőknek alig 5 lejt kellett fizetniük egy liter benzinért vagy gázolajért, az ár mostanra elérte az 5,2-5,3 lejt. Az olajipari vállalatok a jövedéki adó emelésével és az olaj hordónkénti árának növekedésével magyarázzák a drágulásokat.

Február 22-én egy liter benzin átlagosan 5,15 lejbe, egy liter gázolaj pedig 5,24 lejbe került. Ehhez képest tavaly novemberben még csak 4,43 lejt kellett fizetni egy liter benzinért és 4,38 lejt egy liter gázolajért. A drágulás mértéke tehát mintegy 70 bani három hónap leforgása alatt.

A gazdasági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha a növekedési trend tovább folytatódik, az mindenféle termék drágulását fogja okozni.

Az európai országok közül Hollandiában, Norvégiában és Olaszországban a legdrágábbak az üzemanyagok. Hollandiában a benzin litere 8,14 lej, Norvégiában a gázolaj literenkénti ára pedig 7,22 lej. A legalacsonyabb árakat a benzin esetében Ukrajnában (3,88 lej), és Moldovában (3,48) lej találjuk.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.