Felhívás!

Krokodilharapás érte?!

Krokodilharapás érte?! Románia

A jurnalul.ro szemfüles újságírói nyilvánosságra hozták, hogy a román egészségügyi törvények alapján mi mindenre lehet gyógykezelési elszámolást igényelni. A lista meglehetősen érdekes.

A romániai egészségbiztosítási pénztár rendelkezik egy olyan adattárral, amely azokat a betegségeket, baleseteket, orvosi beavatkozásokat rögzíti, amelyekre az érintettek támogatást, részleges vagy teljes költségtérítést igényelhetnek. Ha egy orvosnak vagy egészségügyi alkalmazottnak a W58-as kóddal jelölt esetre kell kitöltenie a hivatalos aktákat, akkor bizony valakit megharapott az aligátor vagy krokodil! Az X26.18-as kód sem csak egyszerű nátha, mert a páciensnek valahol tüskés testű vagy fogú agresszív ragadozó halakkal stb. volt közvetlen találkozása. Az X25.09 mérges hangya, az X25.1 olyan fertőző kullancs, amely főleg kenguruk bőrén, szőrén él és élősködik. Ha ez sem elég, van pápuai kígyó, nagy fejű, fehér fejű, csíkos testű kígyó stb. Egyszóval sok-sok olyan élőlény, amelyeket erdélyi, romániai embernek a természetben testközelből látni csak messzi földrészeken lehetséges.

Az újságírók utánajártak, hogy mire jó a vaskos egzotikus lista. Az ember azt hinné, hogy azok miatt van, akik sokat utaznak, és a helyszíneken vagy hazatérve gyógykezelésben részesülnek az említett (vagy sok hasonló) kód alapján. A magyarázat nem ez. Az Egészségügyi Világszervezet már régóta összeállítja a betegségek, megbetegedések, sérülések és az okozóik listáját, hogy a nemzeti egészségügyi minisztériumok munkáját megkönnyítse, valamelyest összehangolja. A listák ICD10-es változatát Románia annak idején Ausztráliától kapta, és ezért rajta vannak azok a kódok is, amelyek a távol-keleti övezetre érvényesek, hiszen szabadon élő krokodil nincs mifelénk. A lista újítása néhány éven belül várható, a 11-es ICD (International Classification of Diseases, a megbetegedések nemzetközi osztályozása) adatbázis már érintettségi övezetekre bontja a listákat, e szerint csoportosítja, így Erdély és Románia esetében eltűnik a krokodil vagy sok egzotikus kígyófaj kódja.

(bl)  

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.